Magyar Kurír

Feliratkozás Magyar Kurír hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 24 perc 54 másodperc

A Don Bosco-központ is károkat szenvedett a cebui tűzvészben

1 óra 4 perc
A tűz január 14-én déltájt ütött ki, körülbelül 600 méterre a Fülöp-szigeteki nagyváros Pasil negyedében levő Don Bosco Ifjúsági és Képzési Központtól. Több mint két óráig tartott, mire a tűzoltók megfékezték a lángokat.

Januári fatimai mise a győri székesegyházban

1 óra 34 perc
Markovics Milán Mór tatai tábori lelkész január 13-án a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére mutatott be szentmisét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az ünnepen koncelebrált Bognár István győri városplébános, püspöki irodaigazgató.

Nem biztos, hogy tanévkezdésig létrehozható az új katolikus iskola Marosvásárhelyen

1 óra 54 perc
Liviu Pop román oktatásügyi miniszter szerint nem biztos, hogy az őszi tanévkezdésig létrehozható az új katolikus iskola Marosvásárhelyen.

Elhunyt Pollmann Anna Apollónia CJ nővér

2 óra 17 perc
Január 8-án, életének 92., szerzetességének 75. évében elhunyt Pollmann Anna Apollónia CJ nővér, aki 86 éves koráig szolgálta a veszprémi Regina Mundi-plébániát. Élete utolsó öt évét a Congregatio Jesu rend (angolkisasszonyok) zugligeti otthonában töltötte.

Gądecki érsek a menedékkérőkről: Az embernek, nem az államérdeknek kell a fő szempontnak lennie

2 óra 44 perc
Január 15-én, a menekültek világnapját értékelő varsói sajtókonferencián Stanisław Gądecki, a lengyel püspöki konferencia elnöke kiemelte: jó megoldás, hogy a lengyel kormány a közel-keleti konfliktusok áldozatainak a hazájukhoz közeli helyszíneken segít, de nem old meg minden problémát.

Megérkezett Chilébe Ferenc pápa

3 óra 16 perc
Ferenc pápa január 15-én megkezdte 22. nemzetközi apostoli útját, ez alkalommal Chilébe és Peruba látogat. Helyi idő szerint este 8 óra után érkezett Santiago de Chilébe, ahol ünnepi fogadtatás várta.

Téli remény – Adakozásból több rászorulónak tud segíteni a nagyváradi karitász

3 óra 34 perc
A nagyváradi egyházmegye híveinek támogatásával idén hatvannal több rászoruló kaphat meleg ételt a Caritas Catolica nagyváradi, margittai és tasnádi szegénykonyháin a téli hónapokban. Az ellátottak számának növelését a 2017-es Szent Erzsébet-napi gyűjtés tette lehetővé.

Brenner József mutatott be szentmisét Apor Vilmos püspök tiszteletére Győrben

4 óra 24 perc
Brenner József, a vasvár-szombathelyi székeskáptalan nagyprépostja, Brenner János vértanú testvére mutatott be szentmisét január 8-án Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

A doni áttörés 75. évfordulójára emlékeztek Miskolcon

4 óra 35 perc
A doni áttörés 75. évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét mutattak be január 14-én a miskolci Szent Anna-plébániatemplomban a Történelmi Vitézi Rend képviselőinek jelenlétében.

Alsóőrön találkoztak az Ausztriában szolgáló magyar papok

5 óra 14 perc
Ünnepi szentmisével kezdődött az Ausztriában szolgáló magyar és magyarul beszélő papok találkozója január 10-én a burgenlandi Alsóőrön (Unterwart). Az összejövetelre tizenkét lelkipásztor érkezett, akik a szentmise után Őriszigetre (Siget in der Wart) és Felsőőre (Oberwart) látogattak el.

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

6 óra 2 perc
Idén január 21–28. között kerül sor az ökumenikus imahétre. Az imahét segédanyagát a karibi keresztény testvérek állították össze, amelynek központi igéje: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6).

A vallásszabadság kikiáltásának évfordulóját ünnepelték Tordán az erdélyi felekezetek

6 óra 46 perc
Az egymás iránti szeretet és tolerancia szükségességét, illetve a keresztény értékek melletti kiállást hangsúlyozták a meghívott egyházi és világi elöljárók a 1568-as országgyűlés egykori helyszínén, Tordán, a főtéri római katolikus templomban január 13-án.

Magyar Életfa díjjal tüntették ki Zentán Kalapis Sztoján szalézi szerzetest

7 óra 34 perc
A vajdasági magyar közösségek megtartásáért tevékenykedők életművének elismeréseként odaítélt díjakat január 12-én adták át Zentán, a magyar kultúra napja alkalmából tartott délvidéki központi ünnepségen. Kalapis Sztoján atyát, a bánáti közösség meghatározó papját is kitüntették.

Lelkes páros – Házasságerősítő vetélkedőt rendeztek Pécsen

8 óra 24 perc
Különleges programot hirdetett 2017 decemberében a pécsi Jézus Szíve-plébánia házaspárok számára. A vetélkedő célja az volt, hogy tíz feladat teljesítése során a házastársak közelebb kerüljenek egymáshoz. A „Lelkes páros” kihívás feladatait Battonyai János káplán találta ki és szervezte meg.

Még lehet jelentkezni a Győri Hittudományi Főiskola szombathelyi képzéseire

9 óra 14 perc
A Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának szakkínálatát ajánljuk az érdeklődők figyelmébe a közelgő jelentkezési határidő, február 15. előtt.

Mai evangélium – 2018. január 16.

12 óra 14 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap… Mk 2,23–28

Zebegény – Elhurcolt svábokra emlékeztek

2018, január 15 - 19:59
Az elvándorlók és menekültek világnapján, január 14-én az 1945-ben a Szovjetunióba kényszermunkára elvitt svábokra emlékeztek Zebegényben. Beer Miklós váci püspök, aki maga is Zebegényben nevelkedett, személyes hangú prédikációt mondott az ünnepi szentmisén.

Emléktüzet gyújtottak a pákozdi Don-kanyar-emlékkápolnánál

2018, január 15 - 19:07
Az emlékezés tüzét gyújtották meg január 12-én, az urivi hídfőnél történt áttörés 75. évfordulóján a pákozdi Mészeg-hegyen álló Don-kanyar-emlékkápolnánál, hogy így tisztelegjenek a Don melletti harcok során elesett, eltűnt, fogságba esett vagy megsebesült 120 ezer magyar katona emléke előtt.

„A háború gyümölcse” – Ferenc pápa megrendítő ajándéka

2018, január 15 - 18:20
Január 15-én dél-amerikai apostoli útjára indulva, a Chile felé tartó repülőgépen a Szentatya egy-egy fényképet adott a sajtó munkatársainak: a felvétel Nagaszakiban készült a bombatámadás után, egy kisfiút ábrázol, amint a hátán cipeli halott kistestvérét.

Emeljük föl fejünket! – Egy éve hunyt el Placid atya

2018, január 15 - 17:30
Egy éve, 2017. január 15-én hunyt el a Gulágot megjárt Oloffson Placid atya. A bencés szerzetes előbb a lágerben tartotta másokban a lelket, majd generációknak adott útmutatót az Istenben való hiteles életre az ott megtapasztaltakon keresztül is. Tíz gondolatát idézzük fel megemlékezésként.

Oldalak