Baba-mama Klub

A mi klubunk plébános atyánk, Mádi György kezdeményezésére alakult. Az ő régi vágya volt, hogy a mi plébániánkon is létrejöjjön egy ilyen közösség. Sokat segített ebben, s engem kért fel, hogy vezessem ezt a csoportot (nyugdíjas védőnő vagyok).

Első lépésként - tapasztalatszerzés végett - meglátogattuk a Tarjánvárosban működő Baba klubot, majd az itt látott ötleteket felhasználva 2001. május 3-án megtartottuk az első összejövetelt. Meghívókat küldtünk a plébánián kereszteltek részére kb. 20-25 főnek. Személyesen is próbáltunk hívni anyukákat.

A munkában sokan segítettek, jelenlegi állandó segítőm Kockás Ágnes óvónő.

Az első összejövetelre eljött 9 anya, 9 gyermek és 3 kismama, a másodikon (2 hét múlva) 3 anya, 2 gyermek jelent meg, azután a résztvevők létszáma változó volt, általában 10-12-en voltak, a legtöbb anyuka néhány alkalommal, kivéve a Mikulás ünnepet, ekkor 40-en is voltunk.

Az első alkalommal felírom az anyuka nevét, címét, telefonszámát, a kisgyermek nevét, születési dátumát. A gyermekek születésnapját megünnepeljük: gyertya, köszöntés, képeslap a jelenlévők neveivel. Ők sütit vagy üdítőt hoznak, amit szívesen fogadunk.

A négy éves fennállás alatt nagyon sok minden történt; a naplóból próbálok a legemlékezetesebbekről fénymásolatot készíteni, s majd azt mellékelem.

A fenntartási költség a plébániát terheli: fűtés, világítás, játékokat, szőnyeget vásároltunk. Évente kétszer is segítséget kapunk Fábián József önkormányzati képviselő úrtól: Mikulás és a karácsonyi ünnepek idején. Kikérik a véleményünket például a játszótér építésekor, játék felállításához.

Felkerestük a felsővárosi Baba-mama klubot, ők is eljöttek hozzánk, többször voltunk együtt a Vadasparkban. Nyáron meglátogattunk egy-egy családot, ahol fürdés, ebéd várta a gyermekeket, jól éreztük magunkat. A klub születésnapját is megünnepeljük (lásd a tortát).

Most már egymásnak adják az anyukák a hírt, elhívják barátnőjüket a klubba. Tagjaink cserélődnek. Eddig 50 főt regisztráltunk, 104 találkozót tartottunk.

A témák főleg a gyermekekkel kapcsolatos dolgokról szólnak:

  • szülés
  • testvérek
  • bölcsőde
  • óvoda
  • nevelési problémák
  • etetés
  • betegségek, műtétek

Orvosokat is meghívtunk előadásokat tartani...

Legtöbbször nem tervezett a tematika, spontán felmerülő témákat tárgyalunk, többnyire kötetlen beszélgetés formájában.

Kézműves foglalkozásunk is szokott lenni: Advent, Karácsony, Húsvét előtt. Mikulásra magunk készítünk csomagokat. Egy évig kismamatorna foglalkozásunk is volt.

A helyi újságban egy évben többször is hallatunk magunkról. Sokan tudnak működésünkről, remélem, hogy sokan el is jönnek közénk.