Magyar Kurír

Feliratkozás Magyar Kurír hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 3 óra 13 perc

Mai evangélium – 2022. július 4.

5 óra 2 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 9,18–26

Erdő Péter a 80 éve felszentelt remetekertvárosi templomban: Isten örömet ajándékozott nekünk

2022, július 3 - 21:01
Nyolcvan évvel ezelőtt, a második világháború kellős közepén, 1942. június 29-én szentelte fel Shvoy Lajos székesfehérvári megyéspüspök a remetekertvárosi Szentlélek-templomot. Az évforduló alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be ünnepi szentmisét július 3-án, vasárnap.

Az Egyház kinyújtott karja – Születésnapi beszélgetés Cserháti Ferenc püspökkel

2022, július 3 - 20:00
Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott püspök nemrég ünnepelte 75. születésnapját. XVI. Benedek pápa tizenöt évvel ezelőtt, 2007. június 15-én nevezte ki püspökké. Regényes életéről, emlékeiről és jövőbeli terveiről beszélgettünk.

Ferenc pápa vasárnap délben: Testvériség nélkül az evangéliumi misszió nem halad előre!

2022, július 3 - 19:25
Július 3-án, vasárnap a Szentatya a vatikáni Apostoli Palota ablakából imádkozta el a déli Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt zarándokokkal és hívőkkel. A közös evangéliumhirdetés fontosságáról szóló elmélkedését mintegy tizenötezren hallgatták a téren.

Megtalálni a hangot – Gryllus Vilmos és a Misztrál együttes új lemezéről

2022, július 3 - 19:00
Létezett egy kor, melyben mindennél fontosabb volt a művész számára, hogy „saját hangját” megtalálja és kiteljesítse. A kezdőpont valószínűleg a romantika lehetett, végpontról egyelőre nem tudunk: a posztmodern montázs digitalizált 21. századában végleg összekeveredik eredeti és másolat.

Ferenc pápa a kongóiakhoz: A békéhez kevés szóra és sok tanúságtételre van szükség!

2022, július 3 - 17:58
Július 3-án, az évközi idő 14. vasárnapján a Szentatya a Rómában élő kongói közösséggel együtt mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilikában. Az előzetes tervek szerint a Szentatya ezen a héten tett volna apostoli látogatást Kongóban, egészségi állapota miatt azonban kénytelen volt elhalasztani ezt az utat.

Megjelent a Vigilia júliusi száma

2022, július 3 - 17:15
A Vigilia ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Szent Ignác a világot jelentő deszkákra lép és énekel – Reflexió egy „misztikus musicalről”

2022, július 3 - 16:28
Vizy Márton zeneszerző és Tóth Dávid Ágoston szövegíró jegyzi az Ignác, a lelkek lovagja című „misztikus musicalt”, amely eredetileg a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Magis kórusa számára készült egészen rendhagyó, mondhatni interaktív módon: a fiatal szereplők bevonásával.

Ferenc pápa videoüzenete Kongó és Dél-Szudán számára: Lépjetek a kiengesztelődés útjára!

2022, július 3 - 15:45
Július 2–7-e között tett volna apostoli látogatást Ferenc pápa a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a Dél-Szudáni Köztársaságban, azonban térdkezelése miatt útját el kellett halasztania. Július 2-án videoüzenetben köszöntötte az afrikai népeket, buzdította őket, hogy ne veszítsék el a reményt a békés jövőben, tegyék le a fegyvert és válasszák a kiengesztelődést!

Sarlós Boldogasszony a találkozások ünnepe – Országos roma zarándoklatot tartottak Szentkúton

2022, július 3 - 14:58
A Boldog Ceferino Intézet, az MKPK cigánypasztorációért felelős szervezete zarándoklatot szervezett július 2-ára, Sarlós Boldogasszony ünnepére a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre. Az ország számos településéről érkezett roma zarándokok a dicsőítés, tanítás és tanúságtételek után együtt ünnepeltek a szentmisén, melynek főcelebránsa Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök volt.

Bemutatjuk Egyházunk új szentjeit – Luigi Maria Palazzolo, az árvák védelmezője

2022, július 3 - 14:00
Ferenc pápa május 15-én tíz boldogot avatott szentté Rómában, a Szent Péter téren. Az elkövetkező hetekben közzétesszük a Szentek Ügyeinek Kongregációja által közölt életrajzukat. A bergamói Szegény Nővérek kongregációjának alapítója, Palazzolo atya az evangéliumi szegénységre kapott meghívást és az árvák befogadójává, nevelőjévé vált.

Lezárult a Szatmári Egyházmegyei Caritas „Együtt az időseinkért!” projektje, de a munka folytatódik

2022, július 3 - 13:00
Véget ért a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet „Együtt az időseinkért!” elnevezésű hároméves projektjének gyakorlatba ültetése. Ugyanakkor a következő hét hónapban az ennek keretében működtetett szociális szolgáltatások további 45 idős számára lesznek elérhetőek. A projekt zárókonferenciáját a karitász nagybányai idősklubjában tartották június 23-án.

Az Eucharisztia ünneplése 130. (1. rész)

2022, július 3 - 12:00
Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

Erdő Péter: Istennek terve van az emberiséggel – Papszentelést ünnepeltek a jezsuiták Budapesten

2022, július 3 - 07:29
Július 2-án, szombaton 15 órakor szentelte pappá a pesti Jézus Szíve-templomban Erdő Péter bíboros, prímás Tran Van Ngu József és Phamdinh Ngoc József jezsuitákat.

Szent Tamás apostol

2022, július 3 - 06:00
Szent Tamásra, a „hitetlen” apostolra, a töprengő és kétkedő emberre emlékezünk liturgikus ünnepén, július 3-án. Az apostollal kiálthatjuk újra és újra: „Én Uram, én Istenem!”

Útravaló – 2022. július 3., évközi 14. vasárnap

2022, július 3 - 05:00
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót.

Mai evangélium – 2022. július 3., évközi 14. vasárnap

2022, július 3 - 00:01
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 10,1–12.17–20

A HÉT VERSE – Sík Sándor: Sarlósboldogasszony

2022, július 2 - 20:30
Sík Sándor azonos című versét választottuk Sarlós Boldogasszony, „a nyár nagyasszonya napja” estéjére. Egy vers a föld szeretetéről, a földművesek legnagyobb, legszebb, legnehezebb munkájáról… hiszen az aratás adja aztán a mindennapi kenyeret az asztalunkra. Egy vers teli szépséggel, örömmel: igazi ünnepi költemény, mely odaröpít az egykori aratók közé, a búzamezőkre.

Egyházi könyvtárosok találkozóját tartották Pannonhalmán

2022, július 2 - 20:00
Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése június 27. és 29. között Pannonhalmán tartotta éves találkozóját. Nagy öröm volt, hogy két év kihagyás után – a pandémia miatt – ismét lehetséges volt a személyes jelenléti együttlét. Csaknem 90 egyházi könyvtáros vett részt a háromnapos rendezvényen.

Merjünk kilépni a csónakból, és rábízni magunkat Jézusra – Beszélgetés Mező Misi énekes-zenésszel

2022, július 2 - 19:04
Mező Misi énekes-gitáros az egyik legnépszerűbb hazai rockegyüttes, az 1999-ben alakult Magna Cum Laude frontembere. Az utóbbi időben a zenei evangelizáció kiemelkedő színvonalú együttesének, a Gável András és öccse, Gellért által huszonöt évvel ezelőtt alapított Testvérek utódjának, az Eucharistnak is a tagja, énekese. Vele beszélgettünk.

Oldalak