Magyar Kurír

Feliratkozás Magyar Kurír hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 3 másodperc

Miért maradok az Egyházban? – Joseph Ratzinger 1971-ben született írásából

3 óra 9 perc
Az alábbiakban a Vigilia folyóirat közösségi oldalán február 20-án közzétett bejegyzést olvashatják.

Párkeresésről, párkapcsolatról, házasságról – Békásmegyeri fiatalok tették fel kérdéseiket

3 óra 54 perc
Hogyan találd meg az igazit? Létezik olyan? Határidőre házasodni? – kérdezték többek között a békásmegyeri Szent József-plébánia fiataljai Vadász Kinga SSS egyházjogásztól és Kocsis Tamás görögkatolikus egyetemi lelkésztől február 19-én. A plébánián tartott maratoni beszélgetés a párkereséstől a házasságon át a válásig érintette a fiatalok számára fontos, gyakorta tabuként kezelt témákat.

Edward Kava püspök: Az ukrán nép olyan, mint a mag, melyre földet szórnak, hogy kicsírázhasson

4 óra 39 perc
Február 24-én lesz Oroszország Ukrajna elleni nyílt háborúja kitörésének második évfordulója. Az évforduló kapcsán készült interjú Edward Kava OFMConv lembergi (lvivi) segédpüspökkel, amely február 16-án jelent meg a Credo ukrán katolikus hírportálon.

Fábry Kornél a Veszprémi Főegyházmegye hitoktatóinak: A példa sokkal inkább hat, mint a szó

5 óra 12 perc
A hitelesség a legfontosabb tulajdonság, mert a hitoktató arról beszél és arról tesz tanúságot, aminek át kell hatnia az életét – hangsúlyozta Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök a Veszprémi Főegyházmegye hitoktatóinak szóló második rekollekción, amelyet a közelmúltban rendezett meg a hitoktatási iroda a Veszprémi Érseki Főiskolán – adta hírül február 19-én a főegyházmegye.

Újra fellángolt az erőszak Mozambikban – Felgyújtották az Afrikai Miasszonyunk katolikus missziót

5 óra 39 perc
Felgyújtották és feldúlták február 12-én az Afrikai Miasszonyunk katolikus misszió épületét Mozambik északi részén. Ferenc pápa is felemelte a szavát, és imádságra szólított a vasárnap déli Angelust követően elmondott beszédében. A történtekről a Fides, az Evangelizációs Dikasztérium hírügynöksége adott hírt.

A templom az imádságot szolgálja elsődlegesen – A Sagrada Família építési tanácsát fogadta a pápa

6 óra 22 perc
Ferenc pápa február 17-én, szombaton délelőtt fogadta a Pápák termében a barcelonai Szent Család (Sagrada Família) bazilika építési vezetőségének 23 tagját. Hozzájuk intézett beszédében a küszöbön álló szentév imádságos előkészítésére és Isten Szolgája Antoni Gaudí elgondolásának hű követésére kérte az építési tanácsot, megköszönve tevékenységüket.

Bemutatták a Pasztorális-Pedagógiai Titkárság induló projektjeit a piarista igazgatói találkozón

6 óra 54 perc
Február 14-én tartották meg szokásos havi találkozójukat a piarista intézmények igazgatói.

Méhekként a sasok csatájában? – Egyházmegyei teremtésvédelmi konferenciát rendeztek Vácon

7 óra 34 perc
Február 9-én, pénteken rendezték meg a PüspökVác Rendezvényközpontban a Váci Egyházmegye első teremtésvédelmi konferenciáját, mely során a jelenlévők megismerkedhettek a Katolikus Egyház teremtésvédelemre vonatkozó társadalmi tanításával, illetve az egyházmegyében fellelhető jó gyakorlatokkal. A konferencián részt vett Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök is.

Megelőlegezi az örök élet ízét – Kolibaszentelés a Nyíregyházi Egyházmegye bölcsődéiben, óvodáiban

7 óra 46 perc
A görögkatolikus egyházban nagyböjt első péntekén, az Előre megszentelt áldozatok liturgiáján szentelik meg és fogyasztják el a hagyományos böjti eledelt, a kolibát. Február 16-án kisvárdai, mátészalkai, nyíregyházi görögkatolikus bölcsődékben, óvodákban és iskolákban is megtanulhatták és gyakorolhatták a gyerekek az ízletes nagyböjti édesség elkészítését.

Nem minden veszett oda – Több mint ezren vettek részt idén a doni hősök emléktúrán

8 óra 14 perc
„A legnagyobb sikernek azt tartom, hogy sikerült átformálni az emlékezés gyakorlatát. Halottkultuszból eleven kultuszt teremtettünk. Ma azt látják a gyerekek, hogy nemcsak meghaltak, hanem haza is jöttek hőseink a háborúból” – mondta Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, a Magyar Tüzér Egyesület elnöke, a doni hősök emléktúra főszervezője a záróünnepségen február 16-án, Bajna főterén.

Az imádság évében magyarul is megjelenik a Szentszék imádságról szóló könyvsorozata

8 óra 53 perc
Január 23-án sajtótájékoztató keretében mutatták be a Vatikánban a 2025-ös szentévre felkészítő imádság évét és az imádságos elmélyedést segítő könyvsorozatot, melyet Az imádság iskolája címmel a Magyar Kurír magyarul is megjelentet.

Különszámmal tiszteleg Nagyvárad tudós püspöke, Ipolyi Arnold előtt a Honismeret folyóirat

9 óra 5 perc
Különleges számmal tiszteleg Nagyvárad tudós püspöke, Ipolyi Arnold (1823–1886) előtt születésének 200. évfordulója alkalmából a Honismeret, a Kárpát-medence tudományos helytörténeti folyóirata. A különszámot február 17-én mutatták be a nagyváradi püspöki palota dísztermében.

Ministránsok a mohácsi busójáráson

9 óra 11 perc
Zubály Lajos napkori plébános február 13–14-én kirándulást szervezett a nagyobb ministránsoknak jutalomként a mohácsi busójárásra. A fiatalok megismerhették a helyi hagyományokat, a maskarások és a mulatságos szertartások világát. A kétnapos programról Kovácsné Török Tímea hitoktató írt beszámolót, melyet szerkesztett formában közlünk.

Bioetikai műhelyt tartottak a Vatikánban

9 óra 48 perc
A Pápai Életvédő Akadémia szervezésében február 12–13-án a római Augustinianum Konferenciaközpont adott helyet a Human – Meanings and challenges (Emberi – Jelentések és kihívások) című műhelynek.

Hamarosan indul a regisztráció Varga László kaposvári megyéspüspök idei lelkigyakorlataira

10 óra 19 perc
A remény tanúi címmel tartja idei lelkigyakorlatait Varga László kaposvári megyéspüspök a bárdudvarnok-kaposszentbenedeki Porta Pacis Lelkigyakorlatos Házban.

A Székesfehérvári Egyházmegye pedagógusainak nagyböjti lelkigyakorlata

11 óra 2 perc
A Székesfehérvári Egyházmegyében dolgozó pedagógusoknak tartott háromnapos nagyböjti lelkigyakorlatot Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató február 15–17-ig. A helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) vezetője idén a keresztény oktatási intézmény alapvető küldetését tekintette át, összegezve sajátosságait, értékeit.

Ferenc pápa a „Szépség diakóniája” képviselőihez: Legyetek a harmónia énekesei

11 óra 46 perc
A 2012-ben alapított, a művészetekhez, művészekhez kapcsolódó francia egyesület tagjait fogadta február 15-én, csütörtökön délelőtt a Szentatya, annak alkalmából, hogy tizedjére tartották meg éves találkozójukat.

Nagyböjti lelkigyakorlaton vettek részt a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai Kolozsváron

14 óra 18 perc
A Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak tartottak nagyböjti lelkigyakorlatot február 16–18. között Kolozsváron, Veres Stelian, a kolozsvári Szent Mihály-templom plébániai kormányzója szervezésében. A lelkigyakorlat moderátora Pasca Szilárd plébános, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum prefektusa volt.

A Jótevő Alapítvány fotópályázatot hirdet

14 óra 53 perc
Szeretsz fotózni? Azt a szépet is észreveszed, amit más nem? Rácsodálkoztál már Isten ajándékaira? Ha igen, készíts egy fotót és küldd el fotódat te is. Jelentkezés: április 5-ig. A Jótevő Alapítvány „Igazodjék fel az én imádságom…” mottóval meghirdetett pályázatot.

Szent Marto Jácinta és Ferenc, a fatimai látnok gyermekek

17 óra 54 perc
Az Egyház február 20-án emlékezik Szent Jácintára és Ferencre, a két fatimai látnok gyermekre, akiket Ferenc pápa 2017. május 13-án, az első fatimai jelenés 100. évfordulóján avatott szentté a portugáliai Mária-kegyhelyen.

Oldalak