Magyar Kurír

Feliratkozás Magyar Kurír hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 3 óra 34 perc

Mai evangélium – 2020. október 30.

8 óra 26 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 14,1–6

Egy szál virág az élő nagymamának – Korzenszky Richárd jegyzete halottak napja elé

2020, október 29 - 20:00
Korzenszky Richárd OSB emeritus tihanyi perjelnek a közelgő halottak napja kapcsán írt gondolatait adjuk közre.

Hét hónap után újranyitnak a templomok Peruban

2020, október 29 - 19:18
Peru püspökei tájékoztatták a lakosságot, hogy novemberben fokozatosan újra kinyitják a templomokat, s így lassanként visszatérhet a liturgikus és szentségi élet megszokott rendje hét hónap zárva tartás után.

Nizzai terrortámadás: Erdő Péter részvéttáviratot küldött a nizzai püspöknek

2020, október 29 - 18:44
Drámai támadás történt október 29-én, csütörtökön délelőtt Franciaország ötödik legnagyobb városában, Nizzában, a Notre-Dame- (Miasszonyunk-) bazilikában: egy terrorista késsel rátámadt az emberekre a templomban. Hárman meghaltak, többen megsebesültek. Erdő Péter bíboros, prímás részvéttáviratot küldött a nizzai püspöknek, melyet Fábry Kornél tolmácsolt a francia főpásztornak.

A templom a mennyország fényképe – Liturgikus vezetést tartottak a pécsi székesegyházban

2020, október 29 - 18:34
A 2020-as Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében október 23-án délután Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa tartott liturgikus vezetést az egyházmegye főtemplomában.

Nizzai terrortámadás: Zsidó-keresztény szolidaritás Magyarországon

2020, október 29 - 18:15
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az október 29-i nizzai merénylettel kapcsolatban a magyar zsidó közösség mély együttérzését fejezte ki a keresztények iránt abban a levélben, amelyet Erdő Péter bíborosnak, esztergom-budapesti érseknek küldött.

A pápa imádkozik a Kamerunban brutálisan meggyilkolt gyermekekért

2020, október 29 - 17:49
Agapitus Enuyehnyoh Nfon kumbai püspök köszönetet mondott Ferenc pápának, amiért október 28-án, a szerdai általános kihallgatás végén együttérzéséről és imáiról biztosította a kameruniakat az október 24-én történt iskolai mészárlás miatt. Nagy vigaszt jelent számukra a Szentatya imája és felhívása a békéért – mondta a főpásztor.

Csókay András: Minden rendben Rabeya műtéte után, de még kell az ima

2020, október 29 - 17:05
„Eltelt a második nap, minden rendben, most már csak egy késői sebfertőzés jöhet közbe, de reméljük, hogy nem lesz. Köszönjük a további imáitokat is” – ezt az sms-t kapta szerkesztőségünk Csókay Andrástól október 29-én, két nappal azután, hogy Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén koponya-helyreállító műtétet hajtottak végre Bangladesben.

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött a nizzai püspöknek a város templomában történt merénylet után

2020, október 29 - 16:29
A pápa üzenetet küldött André Marceau nizzai püspöknek, amelyben fájdalmának ad hangot az október 29-én történt szörnyű támadás miatt, amit a lehető legerőteljesebben elítél. A terrorizmust és az erőszakot soha nem szabad elfogadni – hangsúlyozza az egyházfő.

Leégett egy Kárpátaljáról származó fatemplom Prágában

2020, október 29 - 16:22
A cseh fővárosban október 28-án tűz ütött ki, melynek következtében szinte teljesen elpusztult a Szent Mihály-fatemplom, amelyet 1929-ben szállítottak Prágába az akkor Csehszlovákiához tartozó Kárpátaljáról (ma Ukrajna). A prágai önkormányzat bejelentette, hogy hamarosan adományt gyűjt a helyreállításhoz. A tűzről a Novinky helyi újság számolt be.

Írjunk (fa)levelet a koronavírusos betegeknek!

2020, október 29 - 15:40
A beteg ember nagyon vágyik a kapcsolódásra. Vágyja orvosa biztató tekintetét, megnyugtató hangját, egyértelmű szavait, a gyógyító érintését, de a lelki támogatásra is szüksége van. Egy átlagos hétköznapi beteg, főleg ha lelkigondozók által látogatott helyen van, nem is szenved ebben hiányt.

Ferenc pápa imádkozik a nizzai templomi terrortámadás áldozataiért

2020, október 29 - 15:14
A nizzai Notre Dame-bazilikában október 29-én délelőtt végrehajtott késes támadáshoz kapcsolódóan, amelyben hárman életüket vesztették, Matteo Bruni szentszéki szóvivő közleményt adott ki, a pápa imáiról biztosítva az áldozatok hozzátartozóit.

Globalizáció és nemzettudat – Lukács László SP és Csák János volt a Részigazság Klub vendége

2020, október 29 - 14:47
Lukács László piarista szerzetes, teológus és Csák János közgazdász, volt londoni nagykövet, a MOL egykori elnöke, a Széll Kálmán Társaság alapítója volt a vendége annak a beszélgetésnek, melyet Globalizáció és nemzettudat – Hol vannak felelősségünk határai? címmel rendezett meg a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom és a Magyar Katolikus Rádió október 28-án a Részigazság Klub keretében.

Három ember meghalt a nizzai bazilikában végrehajtott késes támadásban

2020, október 29 - 14:01
Legalább három ember meghalt és többen megsebesültek Nizzában egy késes támadásban a Notre-Dame-bazilikában október 29-én reggel 9 óra körül. Az egyik áldozat egy közeli étterembe menekült, de olyan súlyosak voltak a sérülései, hogy nem tudták megmenteni az életét.

Három missziós évtized Afrikában – Az apostoli nuncius volt a Salkaházi esték első vendége

2020, október 29 - 13:47
Misszió és korrupció? Milyen szerepet töltenek be a nők a Katolikus Egyházban? Az ember megváltoztatására irányuló törekvések – többek között e kérdések, felvetések mentén szerveződött annak az előadás- és párbeszédsorozatnak az első évada, amelyet az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Szociális Testvérek Társasága hívott életre Salkaházi esték címmel.

Idős és beteg, mégis fogva tartják az indiai őslakos törzsek és a dalitok jogait védő jezsuitát

2020, október 29 - 13:04
Az október 8-án letartóztatott 83 éves, beteg Stan Swamy (Stanislaus Lourdusamy) indiai jezsuita szerzetes pap óvadék ellenében történő szabadon bocsátási kérelmét is elutasította október 23-án az illetékes indiai igazságszolgáltatási hatóság. Az ügyészség továbbra is fenntartja ellene a „maoista terrorszervezkedés” vádját.

Ünneplőbe öltöztették a kispapok a köztemetőben nyugvó papok sírjait Gyulafehérváron – KÉPRIPORT

2020, október 29 - 12:49
A gyulafehérvári papnevelő intézet növendékei minden évben a mindenszentek ünnepét és a halottak napját megelőző héten felkeresik és rendezik a gyulafehérvári köztemetőben nyugvó papok és szerzetesek sírjait.

Vizitáció a Szentföldön – Várnai Jakab naplója (23. rész)

2020, október 29 - 12:12
Várnai Jakab OFM 2015–16-ban a Szentföldi Ferences Kusztódia vizitátora volt. E tisztségében, majd megbízatása után is többször járt a Szentföldön. E tapasztalatok és élmények nyomán készült a napló, melynek fejezeteit hetenként teszik közzé a Ferences Rendtartomány honlapján. A huszonharmadik részt olvashatják.

Egyházi jogi személyek is pályázhatnak a „Tisztítsuk meg az országot!” projektben

2020, október 29 - 11:20
Két pályázati konstrukciót dolgoztak ki az eddigi legnagyobb, illegális hulladékfelszámolást célzó, „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű projektben: az egyiket az önkormányzatok számára a Belügyminisztériumnál, a másikat a civil és a gazdálkodó szervezetek, valamint az egyházi jogi személyek számára az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM).

A Jelenések könyvének üzenete ma – Bibliás találkozót tartottak Szatmárnémetiben

2020, október 29 - 10:35
A szatmárnémeti Szentlélek-plébánia Merk Mihály termében tartottak bibliás találkozót október 24-én, szombaton a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye világiak irodája és a plébánia szervezésében. A találkozó fő témája a Jelenések könyve volt.

Oldalak