Magyar Kurír

Feliratkozás Magyar Kurír hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 1 óra 8 perc

Mai evangélium – 2024. június 13.

2 óra 44 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 5,20–26

Ferenc pápa katekézise: Ha a Lélekben olvassuk, a Szentírás megvilágítja életünket!

2024, június 12 - 20:43
Június 12-én a Szent Péter téren tartott általános kihallgatás keretében a Szentatya folytatta a két hete elkezdett új katekézissorozatát, melynek címe: A Lélek és a Jegyes. A Szentlélek vezeti Isten népét Jézushoz, a mi reménységünkhöz. Harmadik katekézisének témája a 2Pét 1,20–21 alapján: „Az egész Írást Isten sugalmazta” – Isten szeretetének megismerése Isten szavaiból.

Erdő Péter bíboros a hitoktatók Te Deumán: Sóként kell jelen lennünk a világban

2024, június 12 - 20:30
Hazánkban szerencsés helyzetben vagyunk, mert a hitoktatók valóban azért dolgozhatnak, hogy hitünket továbbadják a fiataloknak. Nem puszta vallási ismeretterjesztés a feladatuk, hanem igazi hitébresztés. Ehhez pedig hozzátartozik a hit tartalmának pontos és kellően részletes átadása – szólt Erdő Péter bíboros, prímás homíliájában az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hitoktatóihoz.

A megtisztulás, életrendezés és találkozás helye – Szentkút családbarát zarándokközpont lett

2024, június 12 - 20:29
Június 12-én délelőtt ünnepélyes keretek között adták át Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely fejlesztésének új létesítményeit. A négyéves folyamat során a búcsújáróhelyet családbarát vallásturisztikai zarándokközponttá fejlesztették, többek között apartmanházak, sportpályák és játszóterek létesítésével.

Interjú Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapáttal a mesterséges intelligenciáról

2024, június 12 - 19:52
A mesterséges intelligencia lehetőséget kínál, hogy Istentől teremtettségünkre reflektáljunk – mondta Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát a Jáki Szaniszló Társaság honlapján május 24-én közölt interjúban.

Válaszunk az erőszakra – Felajánlották Jézus Szent Szívének a törökországi katolikus egyházat

2024, június 12 - 18:52
Jézus Szent Szíve az élet és az egység forrása az Egyház számára. Jézus Szentséges Szívének felajánlva magunkat hitünk középpontjához akarunk eljutni – nyilatkozta Martin Kmetec izmiri érsek, a Török Püspöki Konferencia elnöke annak kapcsán, hogy június 7-én az izmiri székesegyházban püspökök, papok, szerzetesek és hívek jelenlétében felajánlották Jézus Szívének a török katolikus egyházat.

Tehetségmentor-programját mutatta be a Veszprémi Érseki Főiskola

2024, június 12 - 18:22
Június 7-én tartották meg a Veszprémi Érseki Főiskola Tehetségpedagógiai Műhelyének évadzáró konferenciáját. Az eseményen Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára előadást tartott a Nemzeti Tehetség Program átalakításáról és az elérhető támogatásokról.

Megjelent az Új Ember 2024. június 16-i száma

2024, június 12 - 18:07
Az Új Ember idei 24. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Ne hagyjuk kialudni a parazsat – Készület Szent Antal ünnepére a belvárosi ferences templomban

2024, június 12 - 17:22
A budapest-belvárosi ferences templom, hivatalos nevén Alcantarai Szent Péter-templom lelkigyakorlattal készül Páduai Szent Antal liturgikus ünnepére. Június 11-én este lelkigyakorlatos koncelebrált szentmisét mutatott be Kovács Zoltán mariológus, a templom egykori ministránsa, a budapesti Szent István-bazilika plébánoshelyettese.

Ne hagyjuk kialudni a parazsat – Kovács Zoltán celebrált szentmisét a belvárosi ferences templomban

2024, június 12 - 17:22
A budapest-belvárosi ferences templom, hivatalos nevén Alcantarai Szent Péter-templom lelkigyakorlattal készül Páduai Szent Antal liturgikus ünnepére. Június 11-én este lelkigyakorlatos koncelebrált szentmisét mutatott be Kovács Zoltán mariológus, a templom egykori ministránsa, a budapesti Szent István-bazilika plébánoshelyettese.

Új perspektívák a valláspszichológiában – Konferenciát rendeztek a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

2024, június 12 - 16:15
A PPKE BTK Pszichológiai Intézete által június 6-án Budapesten rendezett konferencia elsődleges célja az volt, hogy a valláspszichológia kurrens elméleteit, eredményeit kiegészítve felhívja a figyelmet a vallásos és spirituális élmények pszichológiájának kevésbé ismert megközelítéseire, valamint a társtudományokkal (vallástudomány, szociológia, filozófia) való együttműködés fontosságára.

A Karitász 5 millió forint gyorssegélyt küld az ország árvíz és vihar sújtotta nyugati részébe

2024, június 12 - 15:40
A Katolikus Karitász országos központja ötmillió forinttal támogatja hazánk szélsőséges időjárás sújtotta nyugati területeit – adta hírül a segélyszervezet június 12-én. A tornádó és a heves esőzés okozta károk elhárítására a humanitárius szervezet a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásszal együttműködve juttatja el a gyorssegélyt, hogy a helyreállítási munkálatok mielőbb megkezdődhessenek.

Száz kilométert tekertek a Miskolci Egyházmegye száz évének tiszteletére a kerékpáros zarándokok

2024, június 12 - 15:05
Hernádnémetiből kerékpáros zarándoklatot szerveztek Máriapócsra a Miskolci Egyházmegye centenáriumi éve alkalmából május 31-én, a másnapi egyházmegyei hálaadó Szent Liturgiához kapcsolódva. Farkas Dalma, a hernádnémeti egyházközség jegyzője személyes beszámolóját közöljük szerkesztve.

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 12-én

2024, június 12 - 14:23
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Ferenc pápa beszéde a Fokoláre Mozgalom által szervezett vallásközi találkozó résztvevőihez

2024, június 12 - 14:20
Ferenc pápa június 3-án fogadta a Fokoláre Mozgalom vallásközi találkozójának résztvevőit. Beszédében, amelyet a rendezvényről szóló beszámoló után – az Új Város Online nyomán – most teljes egészében közlünk magyar fordításban, a vallásközi párbeszédet a keresztények és a többi vallás kötelességének nevezte.

A közösségi médiában hódítanak a mai koreai sámánok – miközben a helyi egyház a szöuli IVT-re készül

2024, június 12 - 13:35
A Fides missziós hírügynökség a sámánizmusnak a közösségi médiában zajló előretörését elemezte Dél-Koreában, ahol ezzel egy időben folyik a 2027-es szöuli ifjúsági világtalálkozó előkészítése.

Veszprém legrégebbi épületére lelhettek rá helyi régészek

2024, június 12 - 12:52
A középkori Veszprém legrégebbi, 10–11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket június 7-én ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.

Komáromi Előd előadása a jámborságról Szent Ferenc lelki életének iskolájában

2024, június 12 - 12:05
A ferences jubileumokhoz kapcsolódóan Szent Ferenc lelki életének iskolája címmel tartottak elmélkedéssorozatot február 8-tól pünkösdig, kéthetente csütörtök esténként az esztergomi ferences templomban. Az előadók összesen kilenc alkalom során Szent Bonaventura Szent Ferencről írott életrajzán keresztül igyekeztek a hallgatósághoz közelebb vinni a „Poverello” lelkiségét.

Nyugdíjba vonult Deli Gabriella, a debreceni görögkatolikus Szivárvány Gyermekkar vezetője

2024, június 12 - 11:19
A debreceni Kölcsey Központban tartotta a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola tanévzáró hangversenyét, amely egyben Deli Gabriella kórusvezető utolsó hivatalos szereplése volt – adta hírül a Hajdúdorogi Főegyházmegye június 6-án.

Új helyszínen működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-Alföldi Regionális Központja

2024, június 12 - 10:34
Debrecenben a Kassai út 14/A szám alatt folytatja a munkát a karitatív szervezet – adta hírül június 6-án a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ). A valaha családi házként funkcionáló épületet a szeretetszolgálat a saját igényeinek megfelelően teljeskörűen felújította, a házhoz csatlakozó egykori autószerelő műhelyt pedig raktárnak építette át.

Oldalak