Magyar Kurír

Feliratkozás Magyar Kurír hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 5 óra 50 perc

Teremtésvédelmi fórumsorozatot indít a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia

5 óra 52 perc
Az Egyház és a tudomány környezeti kérdésekben kialakított álláspontjainak közelítését, integrált teremtésvédelmi és fenntartható fejlődési szemléletbe történő összegzését célozza meg a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA) legújabb programsorozata.

A napkeleti bölcsek lelkesedése él bennünk – Elkezdődött az ökumenikus imahét Egerben

6 óra 38 perc
Január 17-én Egerben is kezdetét vette az ökumenikus imahét. Rendezvényeit a református templomban nyitották meg. Az imaórát Tóth Imre református lelkész vezette, az elmélkedést Ternyák Csaba egri érsek tartotta.

Szegedről vatikáni megbízatással: Odafülelni a diákok kérdéseire, alakulni az evangélium tükrében

7 óra 27 perc
A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanára, Keszeli Sándor hittanár felkérést kapott arra, hogy tagja legyen az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának égisze alatt működő Katekézis Nemzetközi Bizottságnak. Vatikáni megbízatásáról, a testület által ellátott feladatokról és katekétai hitvallásáról kérdeztük őt.

Országos díjat nyert Farkasné Székely Kamilla, a pécsi székesegyházi nagycsaládos közösség alapítója

8 óra 20 perc
„Vannak tevékenységek, amelyek a pénztárcát gazdagítják, és vannak olyanok, amik a szívet és a lelket.” Ilyen szolgálatot végez Farkasné Székely Kamilla, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete pécsi szervezetének alapítója, aki a Nagycsaládosok Országos Egyesülete ajánlására 2021-ben a Civilút Alapítvány Odaadó díját nyerte el közösségi kategóriában.

Árpád-házi Szent Margit szűz

11 óra 20 perc
Szent Margitra, a nagy engesztelőre, IV. Béla király leányára emlékezünk ünnepén. Az Árpád-házi királylány 1270. január 18-án, huszonnyolc éves korában halt meg.

Útravaló – 2022. január 18.

12 óra 20 perc
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Mai evangélium – 2022. január 18.

17 óra 19 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 25,1–13

Ilyen egy napom, így imádkozom – Thomas Merton élete a remetelakban

2022, január 17 - 20:59
Thomas Merton (Prades, Franciaország, 1915. január 31. – Bangkok, 1968. december 10.), a népszerű amerikai trappista szerzetes, lelkiségi író és költő 1966. január 2-án kelt levélből a Vigilia adott közre részletet Facebook-oldalán.

Több terrorszervezet szorításában élnek az emberek Nigerben

2022, január 17 - 20:16
Mauro Armanino, az Afrikai Missziós Társaság (Societas Missionum ad Afros, SMA) 2011 óta Niameyben, Niger fővárosában élő papja számolt be a Fides missziós hírügynökségnek a Nigerben uralkodó erőszakról és fenyegetettségről.

Akiket csak kevesen tartanak számon – Hajléktalanokat látogattak a Karitász munkatársai Nyíregyházán

2022, január 17 - 19:31
A Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász a Periféria Egyesület szolgálatához csatlakozva január 15-én este hajléktalanokat látogatott meg, hogy meleg teával, élelemmel, takaróval segítsék a téli hidegben is hajlék nélkül élő embertársaikat Nyíregyházán. Az egyházmegye sajtómunkatársa, P. Tóth Nóra is velük tartott.

A málenkij robot dunakanyari áldozataira emlékeztek Nagymaroson

2022, január 17 - 18:46
Beer Miklós nyugalmazott váci püspök január 16-án, vasárnap szentmisét mutatott be Kismaros, Nagymaros és Zebegény málenkij robotra elhurcolt áldozatainak emlékére a nagymarosi római katolikus templomban.

Andrij Zelinskij tábori káplán az ukrán frontról: „Ideje felébredni!”

2022, január 17 - 18:01
Az Agensir katolikus hírügynökség telefonon érte el Andrij Zelinskij jezsuitát, az ukrán görögkatolikus egyház tábori káplánját, aki évek óta szolgál a határon, a frontvonalon katonák között. A háborús helyzetről és a Bécsben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretében zajló tárgyalások sikertelenségének veszélyeiről beszélt.

Kolozsváron képzőművészeti kiállítással kezdődött az ökumenikus imahét

2022, január 17 - 17:18
Ökumené és képzőművészet – a keresztények egységéért való ima a művészi élményben való találkozással egészült ki Kolozsváron. A györgyfalvi negyedi református templomban nemcsak a megszokott imaalkalommal, de ezúttal képzőművészeti kiállítással nyitották meg az imahetet január 16-án, vasárnap.

Mindannyiunkat bátorítottak – Újra elérhető az eucharisztikus kongresszus hírnökeinek interjúkötete

2022, január 17 - 16:54
A kimagasló érdeklődés miatt karácsonykor elfogyott, de most ismét elérhető az Ők tizenketten – Beszélgetések az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnökeivel című kiadványunk.

Nézzétek a mező liliomait! – Az első Oscar-díjas fekete filmszínészre, Sidney Poitier-re emlékezünk

2022, január 17 - 16:34
Január 6-án, életének 95. évében Los Angelesben elhunyt Sidney Poitier amerikai-bahamai filmszínész, az első fekete férfi, aki Oscar-díjat kapott. Az Egyesült Államok legrangosabb művészeti díját az 1963-ban forgatott, Nézzétek a mező liliomait! című filmben nyújtott alakításával érdemelte ki. A díjat 1964. április 13-án, a 36. Oscar-gálán vehette át.

Elhunyt Nikovitz Antal nyugalmazott somogysárdi plébános

2022, január 17 - 15:55
A Kaposvári Egyházmegye a papság, valamint a rokonok nevében fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatja, hogy Nikovitz Antal nyugalmazott somogysárdi plébános életének 86., áldozópapságának 62. évében, 2022. január 13-án a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban szentségekkel megerősítve elhunyt.

Ferenc pápa a teatinus rend nagykáptalanjának tagjait fogadta

2022, január 17 - 15:11
Ferenc pápa január 15-én, szombaton délben fogadta a Kelemen-teremben a teatinus rend nagykáptalanjának negyven tagját, akik a napokban tartják római anyaházukban legfőbb rendi összejövetelüket. Beszédében a pápa a reform, a papi testvériség és a misszió témáit érintette.

Megújultak a nagybecskereki püspökség irodái

2022, január 17 - 15:07
Az elmúlt évben a Nagybecskereki Római Katolikus Püspökség pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez.

Második alkalommal rendezik meg a Szerzetesi Szociális Szövetség Idősgondozási Konferenciáját

2022, január 17 - 14:27
Megnyílt a regisztráció a II. Szerzetesi Idősgondozási Konferenciára. Az eseménynek február 22-én ismét a Pasaréti Közösségi Ház ad otthont.

Házszentelés Fehérgyarmaton és Gacsályban – KÉPRIPORT

2022, január 17 - 13:44
Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök január 13-án házszentelést végzett a három telephelyen működő Szent Márta Integrált Szolgáltató Központ épületeiben Fehérgyarmaton és Gacsályban.

Oldalak