Magyar Kurír

Feliratkozás Magyar Kurír hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 20 perc 11 másodperc

Találkozás, világosság, szeretet, békesség – Ökumenikus adventi gyertyagyújtás Debrecenben

33 perc 1 másodperc
Több ezer ember újra együtt ünnepelt Debrecenben advent első vasárnapján, november 27-én este, a református Nagytemplom előtti téren. A debreceni ökumenikus adventi gyertyagyújtást ebben a formában az elmúlt két évben nem tartották meg. Most újra közösségben kezdődhetett meg az adventi időszak a városban. Idén a négy vasárnap témája: találkozás, világosság, szeretet és békesség.

Márfi Gyula mutatott be szentmisét és áldotta meg a Kerkai Házat Csesztregen

1 óra 21 perc
Immár hivatalosan is a falu szülötte, Kerkai Jenő jezsuita szerzetes nevét viseli a Zala megyei Csesztregen a felújított egykori iskolaépület, amelyet november 26-án adták át.

Hatnak-e az életünkre szentjeink? – Meskó Zsolt új darabja a Párbeszéd Házában

2 óra 10 perc
House of Arpad – Magyar szentek Show címmel mutatták be november 28-án, hétfőn este Budapesten, a Párbeszéd Házában Meskó Zsolt legújabb darabját a szerző rendezésében.

Nyílt ajtók hétvégéjét tartották a gyulafehérvári szemináriumban

2 óra 58 perc
Második alkalommal szervezték meg a Gyulafehérvári Papnevelő Intézetben a „Nyílt ajtók hétvégéje” elnevezésű programot november 25. és 27. között. Középiskolás diákok „költöztek be” a szemináriumba, hogy megismerkedjenek a kispapokkal és mindennapi életükkel.

Ifjúságnevelő vezetőképzők felelősei találkoztak Budapesten

3 óra 45 perc
November 26-án tartották az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén működő ifjúságnevelő szervezetek vezetőképzői felelőseinek találkozóját, a VK Fórumot. Az egynapos rendezvény szervezője a főegyházmegye ifjúsági referatúrája és a Piarista Rend Magyar Tartománya volt, a helyszínt a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola biztosította.

Ferenc pápa Twitter-üzenete november 29-én

4 óra 1 másodperc
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Elhelyezték Árpád-házi Szent Kinga csontereklyéjét egy wrocławi templomban

4 óra 33 perc
Egyházi ünnepség keretében helyezték el november 27-én, vasárnap este Árpád-házi Szent Kinga csontereklyéjét a nyugat-lengyelországi Wrocław belvárosában álló barokk kori Jézus Szent Neve-templomban.

Hivatásos nevelőszülőket keres a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató

5 óra 14 perc
Magyarországon mintegy 23 ezer olyan gyermek van jelenleg, aki valamilyen okból nem élhet a biológiai szüleivel, családjával, ugyanakkor megértő, elfogadó és szerető gondoskodásra van szüksége. Annak érdekében, hogy minél ismertebbé tegyék a nevelőszülői hivatást, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató intenzív kampányba kezdett.

Ferenc pápa az újjáalakult Nemzetközi Teológiai Bizottságot fogadta

6 óra 3 perc
A Szentatya november 24-én fogadta a Nemzetközi Teológiai Bizottság 33 tagját a vatikáni Kelemen teremben. Hozzájuk intézett beszédében a hagyomány iránti teremtő hűséget, a különböző tudományágak hozzájárulásának átfogó és bölcs használatát és a szinodális jellegű kollegialitást hangsúlyozta.

A magyarországi keresztény egységkeresés évszázadai – Ökumenikus konferenciát tartottak a Pázmányon

6 óra 52 perc
Első konferenciáját tartotta a Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpont keretében újonnan létrehozott Ut Unum Sint Ökumenikus Kutatócsoport A magyarországi egységkeresés két évszázada címmel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Karának épületében november 16-án. A magyarországi egyházakat képviselő előadók a keresztény egység céljairól szóltak.

Hivatástisztázó nyílt hétvégét tartanak a budapesti piarista növendékházban

7 óra 39 perc
A piarista hivatás iránt érdeklődő fiatalok számára nyílt napokat szervez a Kalazantínum növendékház december 9. és 11. között Budapesten. A lehetőséget azoknak a 17–27 év közötti fiataloknak ajánlják, akik fontolgatják a piarista szerzetesi életet, illetve szeretnének többet megtudni a „piaristaságról”, a szerzetesi életről.

Erdély legrégebbi máig megmaradt tetőszerkezetét fedezték fel a magyarvistai református templomban

8 óra 27 perc
Erdély vélhetően legrégebbi máig fennmaradt tetőszerkezetét azonosította a kalotaszegi Magyarvista református templomában a Teleki László Alapítvány. A felfedezésről Budapesten sajtótájékoztató keretében számoltak be november 24-én a szakemberek, akik közül néhányan interneten jelentkeztek be a sajtóeseményen Magyarvistáról.

Ferenc pápa két nőt nevezett ki vatikáni pozíciókba

9 óra 16 perc
A pápa Raffaella Giulianit a Szakrális Régészet Pápai Bizottsága titkárává, Antonella Sciarrone Alibrandit pedig a Kultúra és Nevelés Dikasztériuma titkárhelyettesévé nevezte ki november 25-én.

Útravaló – 2022. november 29.

13 óra 18 perc
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Novemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Mai evangélium – 2022. november 29.

18 óra 17 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 10,21–24

A legjobb részemet kell beletennem – Bemutatjuk az októberben pappá szentelt Rónaszéki Jánost

2022, november 28 - 20:43
„Szeretném ellátni, ami a feladatom. Meglátni a lehetőségeket, az emberek között lenni. Találkozni, megszólítani, és megmutatni, az Egyházhoz tartozni jó, mert van egy örömhírünk, az evangélium, ami értelmet ad az életünknek” – fogalmazza meg az október 15-én szentelt Rónaszéki János papi hitvallását.

Nyílt nap lesz a Pázmány BTK-n

2022, november 28 - 20:00
November 30-án, szerdán 9 és 15 óra között nyílt napot tartanak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán (PPKE BTK). Az egyetem felhívása alább olvasható.

Az erdélyi rendtartományban is megkezdődik a ferences jubileumsorozat

2022, november 28 - 19:11
A Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartományában november 29-én, a Regula megerősítésének évfordulóján – amely egyben a ferences mindenszentek ünnepe is – nyitják meg a rendi jubileumsorozatot. A programsor a Regula és a grecciói karácsony megünneplésével kezdődik. Az alábbiakban az erdélyi rendtartomány közleményét adjuk közre.

Megnyílt a székesfehérvári püspökség Adventi Udvara

2022, november 28 - 18:23
Közös imádsággal nyitották meg a karácsony előtti várakozás időszakát Székesfehérváron, a püspökség udvarán november 27-én. A bicskei Szent László Általános Iskola diákjainak ünnepváró műsora után Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató, a programok szervezője felolvasta az első adventi vasárnap evangéliumát, majd Spányi Antal főpásztor meggyújtotta a koszorú első gyertyáját.

Nem akármilyen mesekönyvvel készültünk karácsonyra

2022, november 28 - 18:09
A karácsonyi készület jegyében jelent meg a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb kötete, Király Eszter Kelemen és a sebváltó című mesekönyve. A Polski Fiat kalandos és szívet melengető történetén keresztül magunkra, mindennapjainkra ismerhetünk, és közelebb léphetünk egymáshoz, Istenhez.

Oldalak