Magyar Kurír

Feliratkozás Magyar Kurír hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 57 perc 15 másodperc

„Az, ki életében sokat érzett és gondolkozott…” – 230 éve született Kölcsey Ferenc

1 óra 2 perc
1790. augusztus 8., Sződemeter. Ekkor és itt született Kölcsey Ferenc, a magányos, érzékeny, nem evilági ember – Himnuszunk költője. Rá emlékezünk születése évfordulóján.

Meggyilkolták a salvadori, Óscar Romero nevét viselő szeminárium rektorát

1 óra 47 perc
A közép-amerikai ország, Salvador földjét ismét egy jó pásztor ártatlan vére áztatja. Augusztus 7-én megölték Ricardo Cortezt. A gyilkosságot Szent Óscar Romero vértanúsága 40. évfordulójának és a vértanúk jubileumának évében hajtották végre.

Szerdahelyi Csongor: Ember vezeti az embert Istenhez

2 óra 40 perc
A kötetben Szerdahelyi Csongor újságíró, a Ferences Sajtóközpont igazgatója beszélget Bolberitz Pál Széchenyi-díjas teológussal, egyetemi tanárral, római katolikus pappal életéről, hivatásáról.

Ments meg, Uram!

3 óra 40 perc
Évközi 19. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 14,22–33)

Az ellentétek harmóniája – Arcus Temporum fesztivál Dejcsics Konrád OSB ajánlásával

4 óra 40 perc
Az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál bő másfél évtized alatt szinte olyan elválaszthatatlan lett Pannonhalmától, mint a szent hegy, amelyre több mint ezer évvel ezelőtt a monostor épült. Az idén augusztus 21. és 23. között zajló program kínálatáról a fesztiváligazgató Dejcsics Konrád bencés szerzetessel beszélgettünk.

Gérald Lacroix kanadai érsek: A krízis a lehetőségek ideje

5 óra 40 perc
„Nem arra születtünk, hogy elszigetelten éljünk” – hangzott el egy interjúban, amelyet Gérald Lacroix érsekkel, Québec főpásztorával, az 52. Eucharisztikus Kongresszus egyik előadójával készített Deacon Pedro Guevara Mann, a Salt _and_ Light kanadai katolikus tévécsatorna producere.

Augusztus 29-én rendezik meg az Emlékhelyek Napját Győrben

6 óra 41 perc
Augusztus 29-én Emlékhelyek Napja címmel közös programot indít a Szent László Látogatóközpont és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Győrben. A részvétel díjmentes.

A világ testi-lelki egészségéért zarándokolhatunk idén az 1Úton nemzetközi zarándoknapon

7 óra 40 perc
Hetedik éve már, hogy minden évben a Nagyboldogasszony ünnepe utáni hétvégén – idén éppen Nagyboldogasszony ünnepén – zarándokok ezrei indulnak el a Mária-úton. A vírusjárvány miatti szabályok betartása mellett augusztus 15-én mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy útra keljen és tegyen valamit a világ testi-lelki egészségéért. A teremtett világ és a benne élők épségéért.

Szent Domonkos áldozópap

13 óra 40 perc
Szent Domonkosra, a domonkos rend alapítójára és névadójára emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 8-án.

Szent Domonkos áldozópap

13 óra 40 perc
Szent Domonkosra, a domonkos rend alapítójára és névadójára emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 8-án.

Útravaló – 2020. augusztus 8.

14 óra 40 perc
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Mai evangélium – 2020. augusztus 8.

19 óra 39 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 17,14–20

A Katolikus Szeretetszolgálat hetvenedik születésnapját ünnepelték Jászberényben

2020, augusztus 7 - 20:45
1950-ben oszlatta fel a kommunista államhatalom a szerzetesrendeket. Az így keletkezett vákuumban szükség volt otthonra, biztonságra, közösségre: ezért a célért alakult meg a Katolikus Szeretetszolgálat. Az évfordulót július 30-án ünnepelték Jászberényben, a szervezet Szent Klára Otthonában. Koncelebrált szentmisét mutatott be Szántó József címzetes apát, főesperes, plébános.

Ferenc pápa kiterjeszti a keleti katolikus pátriárkák joghatóságát az egész Arab-félszigetre

2020, augusztus 7 - 19:50
Augusztus 6-án, csütörtökön tette közzé a Szentszék Sajtóterme Ferenc pápa rescriptumát, mely az érintett területeken élő különféle rítusú katolikus hívek számára kiterjeszti a keleti katolikus pátriárkák joghatóságát az egész Arab-félszigetre. A Szentatya a keleti pátriárkák kérésére hozta meg e döntését, szem előtt tartva sok évszázados történelmi előjogaikat e területen.

Diakónusszentelést és pappászentelési évfordulót ünnepeltek Debrecenben

2020, augusztus 7 - 19:03
Augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepén Kocsis Fülöp érsek-metropolita Debrecenben, az Attila téri székesegyházban diakónussá szentelte Baranyi Károlyt. A szertartáson megemlékeztek Laczkó Zsolt kórházlelkész pappá szentelésének évfordulójáról is.

A temesvári egyházmegye pasztorációs irodáinak munkatársai találkoztak

2020, augusztus 7 - 18:14
A temesvári egyházmegye pasztorációs tevékenységében részt vevő irodák munkatársai és felelősei július 27-én tartottak szabadtéri találkozót Pál József Csaba megyéspüspökkel a Marienheim ifjúsági ház kertjében.

A hívek idén a televízión keresztül követhetik a székesfehérvári fogadalmi szentmisét

2020, augusztus 7 - 17:20
Augusztus 14-én, pénteken, az országfelajánlás napján tartják a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét.

Ferenc pápa üzenete Hirosimába : Csak nukleáris fegyverek nélkül virágozhat a béke

2020, augusztus 7 - 16:31
A hirosimai atombomba felrobbantásának 75. évfordulóján Ferenc pápa üzenetet küldött a japán város prefektúrája kormányzójának, Hidehiko Juzakinak. A Szentatya a nukleáris fegyverek felszámolására buzdít a béke érdekében.

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 7-én

2020, augusztus 7 - 15:37
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

„Megállt az élet, olyan, mint egy rémálom” – A libanoni Caritas a szenvedők mellett áll

2020, augusztus 7 - 15:37
Több mint 300 ezer ember vesztette el otthonát, több ezer sérültje és több mint száz halottja van az augusztus 4-én, kedden a bejrúti kikötőben történt robbanásnak. „A helyzet szörnyű, katasztrófa, totális zűrzavar uralkodik” – mondta el a Caritas Internationalisnak Rita Rhajem, a Caritas Lebanon igazgatója.

Oldalak