Magyar Kurír

Feliratkozás Magyar Kurír hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 2 óra 30 perc

Az Isteni színjáték emberiségtörténet is – Beszélgetés Kelemen János filozófussal, Dante-kutatóval

2 óra 38 perc
700 évvel ezelőtt, 1321. szeptember 13-ról 14-re virradó éjszaka meghalt Dante Alighieri, a világirodalom talán legnagyobb alkotója, az Isteni színjáték írója. Kelemen János Széchenyi-díjas filozófus több könyvet írt róla. A közelmúltban az ELTE Eötvös Kiadónál megjelent Dante Alighieri: Komédia I. Pokol. Kommentár című kötetnek ő a főszerkesztője. Vele beszélgettünk.

Megrendítő ’56-os fotókat rejt a jezsuita levéltár

3 óra 13 perc
Utcai plakát Rákosi Mátyásról a „forradalmi népművészet” jegyében; húsra várakozók tömött sora; szétlőtt villamos; lerombolt házak; a harcokban elesettek megrázó képei.

Ferenc pápa üzenete a missziók világnapjára

3 óra 48 perc
Az Egyház 1926 óta minden év októberében tartja a világmisszió napját. Idén október 24-én a magyar templomokban is a missziókért és a hithirdetőkért imádkoznak, és a perselypénzt az evangelizáció javára fordítják. A missziós világnapra Ferenc pápa Nem hallgathatunk arról, amit láttunk és hallottunk (ApCsel 4,20) című üzenetével fordult a hívekhez.

Világszerte növekszik, Európában csökken – A Katolikus Egyház a legfrissebb statisztikák tükrében

4 óra 23 perc
Az Egyház 1926 óta minden év októberében tartja a világmisszió napját. Idén október 24-én a magyar templomokban is a missziókért és a hithirdetőkért imádkoznak, és a perselypénzt az evangelizáció javára fordítják. A missziós világnapra a Népek Evangelizációjának Kongregációja közreadta a legfrissebb statisztikákat a Katolikus Egyházról, melyet a Fides hírügynökség adott közre.

Spányi Antal püspök megáldotta a megújult martonvásári Szent László Katolikus Óvodát

4 óra 41 perc
A székesfehérvári megyéspüspök október 12-én ünnepélyes keretek között áldotta meg a martonvásári Szent László Katolikus Óvodát, amely egy új tornaszobával és megújult udvarral várja a gyermekeket. Az ünnepség a most felépült tornaszobában – október lévén – a Szűzanyát magasztaló köszöntéssel, majd az óvodások népi játékfűzésével kezdődött.

Ereklyét helyeztek el Szent II. János Pál pápa emléknapján a Terézvárosban

5 óra 13 perc
Szent II. János Pál pápa emléknapján, október 22-én, pénteken emlékeztek meg a Budapest-Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban lengyelek és magyarok a pápa magyarországi látogatása 30. évfordulójáról, és elhelyezték a templom Szűz Mária-oltárán, a Częstochowai Fekete Madonna képe mellett az ő ereklyéjét.

Pintér Gábor érsekkel, hondurasi nunciussal ünnepelt a kecskeméti Karol Wojtyła Barátság Központ

6 óra 3 perc
Újabb műalkotással gyarapodott a Karol Wojtyła Barátság Központ. Balanyi Károly zománcművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló tűzzománcalkotását áldotta meg Honduras apostoli nunciusa, Pintér Gábor érsek. A népkonyhaként és kulturális találkozóhelyként működő központban október 22-én együtt ünnepeltek az intézmény gondozottjai, támogatói és a vendég lengyel delegáció tagjai.

Járványügyi felhívás a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

6 óra 6 perc
Az alábbiakban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök 2021. október 23-án közzétett felhívását olvashatják.

A lelki vakság

6 óra 48 perc
Évközi 30. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 10,46–52)

Mácz István: Találkozás a keresztre feszítettel

7 óra 40 perc
Mácz István (1934) ismert katolikus közíró, ebben a kötetében az evangéliumokban – azon belül is Jézus passiójában – történt találkozásokat mutatja be, a szenvedés tanúinak élő keretében szemléli a fájdalmas Jézust. A kérdés örök: a Megváltó Krisztus ellen, vagy mellette vagyunk-e? Nélküle, vagy Vele együtt képzeljük el, illetve éljük az életünket?

Lengyel–magyar barátság, 1939 – Aba-Novák Vilmos ezüstlemezre, vászonra temperával festett pannója

8 óra 37 perc
Kevesen vannak a festők között, akik képesek igazán nagy méretekben gondolkodni, festeni. Aba-Novák Vilmos ilyen alkotó volt. A Mértékadó hasábjain többször foglalkoztunk már a művészetével. Legutóbb, amikor a pannonhalmi Szent István-kápolna freskóiról írtunk, azt reméltük, hogy hamarosan lesz még szó Aba-Novákról a lapunkban. Hát, így is lett, eljött az idő.

A t’ARS Keresztény Képzőművészeti Műhely Szent József-pályázata – Meghosszabbított határidő

9 óra 16 perc
Október 31-ig várják a Szent Józsefet ábrázoló alkotásokat.

Jubileumi karitásztalálkozót tartottak Veszprémben

10 óra 10 másodperc
A Veszprémi Főegyházmegye karitászának önkéntesei találkoztak október 16-án hálaadó ünnepség keretében a veszprémi Padányi Katolikus Iskolában az országos szervezet megalakulásának 90., újjáalakulásának 30. évfordulója alkalmából.

A forradalom képírója – Rötzer Henrik emlékére

10 óra 48 perc
Rötzer Henrik fotográfus neve csak a szűkebb fotóművész körökben ismert. Munkássága idén talán nagyobb figyelmet kapott, hiszen az 1938-ban Budapesten megrendezett 34. Eucharisztikus Világkongresszus eseményeinek legemlékezetesebb pillanatait is megörökítette az utókornak.

Kémenes Örs J.: Legyek

13 óra 48 perc
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) vers- és novellaíró pályázatot hirdetett A család Istentől rendelt közösség címmel. Napról napra bemutatjuk a díjazott alkotásokat. Az alábbiakban Kémenes Örs J. Legyek című versét olvashatják.

Kapisztrán Szent János áldozópap

16 óra 48 perc
Október 23-án emlékezünk az olasz származású ferences papra, hitszónokra, a nándorfehérvári ütközet egyik hősére.

Útravaló – 2021. október 23.

17 óra 48 perc
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Földi István pápai esperes plébános ad útravalót.

Mai evangélium – 2021. október 23.

22 óra 47 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 13,1–9

Ferenc pápa ismét arról beszélt, hogy Magyarországra látogathat

2021, október 22 - 22:11
Görögországba és Ciprusra utazik Ferenc pápa december első hetében – nyilatkozta a Szentatya az argentin Télam hírügynökségnek adott és október 22-én megjelent interjújában, amelyben arra is utalt, elképzelhető, hogy Magyarországra is hamarosan ellátogat. Erről először szeptemberben beszélt a Szentatya, a Magyar Kurír kérdésére válaszolva.

Nagyszabású konferenciával emlékeztek II. János Pál pápa máriapócsi látogatására

2021, október 22 - 20:51
Magyar és külföldi görögkatolikus, római katolikus és református papok, püspökök, érsekek, politikusok, miniszterek, magánszemélyek részvételével rendezték meg azt a konferenciát, melyet II. János Pál pápa máriapócsi látogatásának 30. évfordulója alkalmából szervezett a Görögkatolikus Metropólia és a Hierotheosz Egyesület. A konferencia október 21–22-én zajlott a máriapócsi Családvárban.

Oldalak