Magyar Kurír

Feliratkozás Magyar Kurír hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 46 perc 10 másodperc

Tudomásul kell vennünk, hogy már nem az ember irányít – Gelencsér András az éghajlatváltozásól

56 perc 57 másodperc
„Megváltozik a világ, elveszítjük a megszokott kényelmünket, de ettől nem kell félni. Tudomásul kell vennünk, hogy csak a valósággal való szembenézés adhat alapot bármilyen reménynek” – mondja Gelencsér András vegyész-légkörkutató, a Magyar Tudományos Akadémia Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője.

Elvándorlók és menekültek szentmiséje a westminsteri székesegyházban

1 óra 39 perc
Az elvándorlók és menekültek világnapján, szeptember 24-én a londoni nemzetiségi lelkészségek tagjai a westminsteri katolikus székesegyházban együtt ünnepeltek szentmisét, melynek főcelebránsa Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek volt; koncelebrált Paul McAleenan segédpüspök és az Angliában élő nemzetiségek lelkipásztorai.

Kovács Bálint armenológus: A hegyi-karabahi örmény kereszténység és kultúra a végnapjait éli

2 óra 13 perc
Azerbajdzsán szeptember 19-én villámtámadást indított az örmények lakta Hegyi-Karabah ellen, a helybeliek azóta ezrével hagyják hátra otthonaikat, menekülnek. Ferenc pápa másnap a nemzetközi közösséghez fordulva békés megoldást sürgetett. Kovács Bálinttal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Armenológiai Tanszékének vezetőjével beszélgettünk.

Megjelent az Új Ember 2023. október 1-jei száma

2 óra 23 perc
Az Új Ember idei negyvenedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, és előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Hazaérkeztek Líbiából a magyar kutató-mentők, köztük a görögkatolikus mentőcsoport tagja

3 óra 8 perc
Hazaérkeztek Líbiából a magyar kutató-mentő szervezetek tagjai, akiket Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár fogadott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szeptember 24-én, vasárnap éjjel.

A szociális testvérek hármas ünneppel zárták jubileumi évüket Csíkszeredában

3 óra 53 perc
A Szociális Testvérek Társasága romániai kerületének tagjai Csíkszeredában zárták le jubileumi évüket szeptember 22. és 24. között. Az esztendő során ünnepeltek és megemlékeztek Budapesten, Kolozsváron, Bukarestben, Nagyváradon, Kassán és Csíkszeredában, ahol a kezdetektől szolgálnak. Az eseményről az erdélyi szociális testvérek számoltak be a RomKat erdélyi katolikus hírportálon.

Isten házában mi vagyunk az élő kövek – Megáldották a felújított dorogházai templomot

4 óra 36 perc
A Modern városok program keretében felújított dorogházai Szent Kereszt felmagasztalása templomot szeptember 24-én áldotta meg Marton Zsolt váci megyéspüspök. Az elmúlt időszakban Nógrád-szerte újultak meg egyházi épületek a Nógrád28 program keretében.

Ferenc pápa Twitter-üzenetei szeptember 27-én

4 óra 56 perc
A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóközleménye az 1%-os felajánlásokról

5 óra 11 perc
Az alábbiakban közöljük a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szeptember 27-én közzétett sajtóközleményét az idei 1%-os felajánlásokkal kapcsolatban.

Antoine Kambanda ruandai bíboros: A kiengesztelődés csak Istenben lehetséges

5 óra 26 perc
Antoine Kambanda ruandai bíboros, kigali érsek másodszor látogatott Magyarországra. Először 2021 szeptemberében, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ideje alatt járt hazánkban. Most a „Keresd a békét és járj utána!” című nemzetközi ökumenikus konferenciára érkezett Pannonhalmára, ahol szeptember 21-én beszélgettünk vele.

Ferenc pápa: A gyermekek szexuális bántalmazása az egész társadalmat érinti

6 óra 59 perc
Szeptember 25-én fogadta a pápa a Vatikánban a Kiskorúak Védelmével Foglalkozó Latin-Amerikai Kutatási és Képzési Bizottság (CEPROME) szakembereit. Kiemelte az Egyház által elért eredményeket a gyermekek szexuális bántalmazásának felszámolása terén, és további fellépésre szólított fel. Továbbá felemelte szavát az interneten könnyen elérhető pedopornográfia ellen.

A nyolc boldogság emberei a világban – Laikusok elköteleződését ünnepelték Homokkomáromban

7 óra 46 perc
Szeptember 22. és 24. között tartották a Nyolc Boldogság Közösség laikus testvéreinek regionális találkozóját Homokkomáromban, amelynek során a magyar közösségből végleges és ideiglenes elköteleződésekre, illetve probációk megkezdésére is sor került.

Hálaadó kerékpáros zarándoklat Máriapócsra

8 óra 11 perc
A mátészalkai Istenszülő Oltalma görögkatolikus templom megépülésének, felszentelésének 75. évfordulója alkalmából a jubileumi templombúcsút megelőző napon, szeptember 23-án hálaadó zarándoklatot szerveztek Mátészalkáról Máriapócsra.

Magyar Örökség díjat kapott a gyulafehérvári főszékesegyház

8 óra 32 perc
A Magyar Örökség és Európai Egyesület elnöksége a gyulafehérvári Szent Mihály-főszékesegyházat Magyar Örökség díjban részesítette. A díjátadó ünnepséget szeptember 23-án Budapesten, a Ráday-ház dísztermében tartották. Kovács Gergely érsek megbízásából a főszékesegyház nagyprépostja, Marton József és László Szabolcs kanonok, plébános vette át a díjat.

Kett-féle pedagógiai képzést szervezett katekétáknak az MKPK Hitoktatási Bizottsága

9 óra 15 perc
Nyár elején harmincöt katekéta érkezett Budapestre, a Központi Papnevelő Intézet épületébe, hogy részt vegyenek Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Hitoktatási Bizottsága által szervezett Kett-padlóképes módszertani képzésen, melyet Sipos Edit Kett-pedagógus, hittan-történelem szakos tanár, gyermek- és ifjúsági irodalmi szakember vezetett.

Közösségben segíteni – Csoportvezetői szakmai napot tartott a Győri Egyházmegyei Karitász

9 óra 23 perc
Szeptember 23-án, szombaton tartotta a Győri Egyházmegyei Karitász idei második csoportvezetői szakmai napját, melyen Árvai Ferenc plébános, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója tartott érdekfeszítő előadást.

Tizedik tanévét kezdte meg a Családegyetem Szegeden

9 óra 58 perc
A Családegyetem tizedik tanévét nyitották meg szeptember 24-én, vasárnap a szegedi Katolikus Házban. Megnyitó beszédében Kondé Lajos plébános, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke hangsúlyozta: mindenki minőségi kapcsolatra vágyik, de gyakran ezt nem könnyű megélni a családban.

Hortobágyi Cirill OSB Bartholomaiosz látogatásáról: Jelet adni, tenni ott valamit, ahol élünk

10 óra 45 perc
Békétlenség, megosztottság, háborús konfliktusok a szomszédunkban, szerte a világban. A 800 éves pannonhalmi Szent Márton-bazilikában ortodox pátriárka, katolikus bíboros, evangélikus és református püspök együtt imádkozott, tanította és áldotta meg az ökumené jegyében összegyűlt résztvevőket. Hortobágyi Cirill bencés főapátot telefonon kérdeztük.

Székely János püspök mutatta be a szombathelyi katolikus szakkollégium tanévnyitó szentmiséjét

11 óra 26 perc
Szeptember 20-án ünnepelte Veni Sancte szentmiséjét – a Szentlelket hívva az új tanév kezdetén – a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium és az ELTE Egyetemi Lelkészsége. A legszentebb áldozatot Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatta be a szombathelyi Zárdatemplomban, az egyetemi lelkészség templomában.

A segítő szeretet mestere – Páli Szent Vince áldozópap

14 óra 26 perc
Szeptember 27-én Páli Szent Vincére, „a szegények atyjára”, a Misszióstársaság alapítójára emlékezik Egyházunk. A lazaristák néven is ismert szerzetesrend célja a falusi nép oktatása és a papság mélyreható képzése volt.

Oldalak