Magyar Kurír

Feliratkozás Magyar Kurír hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 3 óra 29 perc

Püspökké szentelték a Váci Egyházmegye új főpásztorát, Marton Zsoltot

3 óra 35 perc
Marton Zsoltot, a budapesti Központi Papnevelő Intézet rektorát augusztus 24-én ünnepi szentmise keretében püspökké szentelték és beiktatták főpásztori hivatalába a váci székesegyházban. A főszentelő Erdő Péter bíboros, prímás; a társszentelők Michael August Blume apostoli nuncius és Beer Miklós nyugalmazott váci püspök voltak.

Nem előjog, hanem felelősség

4 óra 56 másodperc
Évközi 21. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,22–30)

„Ismerjük fel a teljes szabadságot!” – Összefoglaló a Rimini Meeting hatodik napjáról

4 óra 58 perc
Negyvenedik alkalommal rendezik meg az olasz tengerparti városban a Rimini Meetinget. Idén is a helyszínről tudósít Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora. A hatodik napról, augusztus 23-ról szóló beszámolóját olvashatják.

Beszélgetés Héray Andrással, a jubileumát ünneplő kútvölgyi Boldogasszony-kápolna igazgatójával

6 óra 56 másodperc
Augusztus 25-én, vasárnap a svábhegyi Kútvölgyi Szűz Mária Engesztelő-kápolnában délelőtt fél 11-kor Erdő Péter bíboros, prímás mutat be ünnepi szentmisét, abból az alkalomból, hogy ötven évvel ezelőtt Julia Verhaeghe anya, a Krisztus Ügye Lelki Család (Familia Spiritualis Opus – FSO) alapítója itt találkozott Regőczi István atyával. Héray Andrással, a kápolna igazgatójával beszélgettünk.

Csalogány – A Vastagh művészcsalád az idők folyamán

6 óra 58 perc
Csalogánynak hívták azt a cicát, amelyik Kincsem legjobb barátja volt egykor. A máig leghíresebb magyar versenylovat, akinek neve a közelmúltban vetített, róla szóló mozifilm címéből is sokak számára ismerősen cseng, ifjabb Vastagh György szobrászművész mintázta meg 1942-ben.

Marosvásárhely polgármestere a római katolikus iskola épületének visszaállamosítását kezdeményezi

8 óra 56 másodperc
Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere augusztus 22-én bejelentette, hogy kezdeményezi a római katolikus gimnázium épületének újraállamosítását, amely jelenleg a katolikus Egyház tulajdonában van.

Útravaló – 2019. augusztus 24.

13 óra 56 másodperc
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót.

Mai evangélium – 2019. augusztus 24., Szent Bertalan apostol

14 óra 56 másodperc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Jn 1,45–51

Gyalog zarándokolt Częstochowába a 95 éves olasz „zarándokanyóka”

2019, augusztus 23 - 20:30
Megérkezett Częstochowába a 95 éves olasz Emma Morosini, aki egyedül zarándokolt gyalog a legismertebb lengyelországi Mária-kegyhelyre – jelentette csütörtökön a lengyel katolikus hírügynökség (KAI).

Szent Bertalan apostol

2019, augusztus 23 - 20:10
A tizenkét apostol egyikére, a bőrmunkások, csizmadiák, kesztyűsök, könyvkötők, mészárosok, szűrszabók, vargák védőszentjére, akinek oltalmát idegesség ellen is kérik, emlékezünk liturgikus ünnepén, augusztus 24-én.

Az Egyház elleni megtorló intézkedésként elkobozták a katolikus kórházakat Eritreában

2019, augusztus 23 - 19:20
A Vörös-tenger mentén fekvő kelet-afrikai ország kicsiny katolikus egyháza az eritreai ortodox egyházhoz hasonlóan Isaias Afwerki elnök totalitárius rendszerének célpontjává vált.

Élőben lehet követni az interneten augusztus 24-én Marton Zsolt püspökké szentelését

2019, augusztus 23 - 18:30
Az új váci főpásztor püspökké szentelése augusztus 24-én, szombaton, délelőtt 10 órakor kezdődik a váci székesegyházban.

A katolikus iskoláknak otthont adó főegyházmegyei települések vezetőivel találkozott az egri érsek

2019, augusztus 23 - 17:51
Második alkalommal hívta találkozóra Ternyák Csaba egri érsek az Egri Főegyházmegyében működő katolikus köznevelési intézményeknek otthont adó települések polgármestereit augusztus 21-én. A program célja a találkozás mellett a tapasztalatcsere, a közösségépítés volt.

Trabantos élményautózáson vettek részt rászoruló kisiskolás gyerekek

2019, augusztus 23 - 16:59
Az élményautózásokat szervező Go Trabi Go jóvoltából és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével 57 hátrányos helyzetű kisiskolás kocsikázott végig Budapesten augusztus 22-én húsz Trabanttal. A túra végén torta és iskolakezdési ajándékcsomag is várta a gyerekeket.

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 23-án

2019, augusztus 23 - 16:07
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán a rabszolga-kereskedelem felszámolásának emléknapján.

Megérkezett Szíriába Kocsis Fülöp érsek

2019, augusztus 23 - 16:01
A Hajdúdorogi Görögkatolikus Metropólia felhívására 2017-ben összegyűlt adományokból újjáépítették egy szíriai melkita görögkatolikus templom tetőzetét. Kocsis Fülöp érsek-metropolita augusztus 22-én érkezett Szíriába, hogy 25-én, vasárnap megáldja az újjáépített templomot.

Fény a romok között – Összefoglaló a Rimini Meeting ötödik napjáról

2019, augusztus 23 - 15:08
Negyvenedik alkalommal rendezik meg az olasz tengerparti városban a Rimini Meetinget. Idén is a helyszínről tudósít Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora. Az ötödik napról, augusztus 22-ről szóló beszámolóját olvashatják.

Nagyboldogasszony főbúcsúját ünnepelték a nyitrai kálvárián

2019, augusztus 23 - 14:15
A felvidéki búcsújáróhely, a nyitrai kálvária története Mátyás király korára vezethető vissza. A zoboraljai magyarok számára ma is közkedvelt kegyhely immár az egész esztendő folyamán, májustól decemberig várja havonta zarándoklatra a magyar híveket. Főbúcsúját augusztus 15–18. között ünnepelték.

Új kenyeret áldottak meg a kecskeméti Wojtyła Barátság Központban

2019, augusztus 23 - 13:22
Megáldották az új kenyeret augusztus 16-án a kecskeméti Karol Wojtyła Barátság Központban. Az ünnepségen Kecskemét elöljárói mellett lengyel vendégek is részt vettek, köztük Szent II. János Pál pápa szülőföldjét képviselve a Krakkói Főegyházmegye, valamint Wadowice testvérváros és Lengyelország budapesti nagykövetségének küldöttsége.

A keresztények védelmét követeli az elefántcsontparti egyház

2019, augusztus 23 - 12:31
Az elefántcsontparti Abidjan Szent Cecília-plébániáján augusztus 10-én ismeretlen tettes meggyilkolta Faustine Brou-t, a hivatal egyik munkatársát. „Derítsenek fényt a gyilkos kilétére! Az Egyház irgalmas, de irgalmassága az igazságosságon alapul” – nyilatkozta az eset kapcsán Augustin Obrou, az abidjani érsekség társadalmi kommunikációért felelős referense a Fides missziós hírügynökségnek.

Oldalak