Magyar Kurír

Feliratkozás Magyar Kurír hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 5 óra 41 perc

Árpád-házi Szent Erzsébet

6 óra 3 perc
A középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentje, évszázadok óta nagy tisztelet övezi. Sík Sándor „a női eszmény megtestesülésé”-nek nevezte őt. Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékezünk liturgikus ünnepén, november 19-én.

Mai evangélium – 2018. november 19.

8 óra 36 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 6,27–38

Ferenc pápa: Mindannyiunknak számot kell adnunk életünkről!

2018, november 18 - 21:58
November 18-án délben, az Úrangyala elimádkozásakor a Szentatya a napi evangéliumról elmélkedve azt hangsúlyozta, hogy a végső időkről szóló szentírási szövegek a jelen pillanat felelős megélésére akarnak figyelmeztetni.

„A világot jóvá alakító kis királlyá kenünk föl” – Különleges keresztelő a szegények világnapján

2018, november 18 - 20:44
November 18-án, a szegények világnapján Budapesten, a Gát utcai templomban Koronkai Zoltán jezsuita mutatott be szentmisét és keresztelt meg egy fiút, aki a Sant’Egidio közösség béke iskolájába jár. A mise után a közösségi teremben a közösség vacsorára hívta hajléktalan barátait.

Kis lépésekben formáljuk át a világot – Beszélgetés Elek László örökfogadalmas jezsuitával

2018, november 18 - 19:57
Elek Lászlót nemrég szentelték pappá, és augusztusban ünnepelte elköteleződését. Kórházban és iskolában dolgozott tanulmányai alatt, több egyházi weboldal fejlesztője. Életútjáról kérdeztük.

Ferenc pápa: Csak a szegényekkel, a rászorulókkal együtt élhetjük meg hitünket!

2018, november 18 - 19:18
November 18-án, a szegények világnapján a Szentatya a Szent Péter-bazilikában mutatott be szentmisét, amelyen mintegy hatezer szegény, valamint sok karitatív szervezet munkatársa és önkéntese vett részt. Beszédében Jézus három mozdulatát állította követendő példaként: elhagyni, bátorítani, kezünket kinyújtani.

Ferenc pápa Twitter-üzenete november 18-án

2018, november 18 - 18:41
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Erdő Péter megáldotta a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia épületét

2018, november 18 - 18:24
Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét Budapesten, a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templom búcsúünnepén, november 18-án. Ezt követően megáldotta a plébánia felújított épületét.

Erdő Péter bíboros megáldotta a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia épületét

2018, november 18 - 18:24
Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét Budapesten, a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templom búcsúünnepén, november 18-án. Ezt követően megáldotta a plébánia felújított épületét.

Ferenc pápa a Ratzinger-díj átadásán: A teológiát és a művészetet a Lélek ereje hassa át

2018, november 18 - 17:46
November 17-én, szombaton a vatikáni Kelemen-teremben adták át a Joseph Ratziner-XVI. Benedek vatikáni alapítvány díját az idei két kitüntetettnek: Marianne Schlosser osztrák teológusnőnek és Mario Botta svájci építésznek.

A lelkiismeret parancsára

2018, november 18 - 17:10
Az emberiesség eszméjének egyik legkiválóbb képviselőjére, a Világ Igazára, Revisnyei Reviczky Imre magyar királyi katonatisztre emlékeztek születésének évfordulója alkalmából, november 6-án a Fiumei úti nemzeti sírkertben.

Egyházzenei találkozót szerveznek Győrben

2018, november 18 - 16:41
December 1-jén, szombaton rendezik a Győri Egyházmegyében szolgáló egyházzenészek, kántorok és kórusok éves találkozóját a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

„Falaidra Jeruzsálem, őröket állítottam…” – Szent Ányos püspök ünnepe Tihanyban

2018, november 18 - 16:02
A Tihanyi Bencés Apátság társvédőszentjére, Szent Ányos püspökre emlékeztek ünnepének előestéjén, november 16-án a tihanyi bencések és az egyházközség hívei barátaikkal és vendégeikkel – pannonhalmi, győri és bakonybéli szerzetestestvéreikkel; csornai premontreiekkel és zirci ciszterciekkel, egyházmegyés paptestvérekkel, a veszprémi szeminárium elöljáróival és növendékeivel és a bencés öregdiákokkal.

Vezeklünk mind – A „Húzós éjszaka az El Royale-ban” című filmről

2018, november 18 - 15:33
Hollywood egén mostanság – csaknem egy évtizede már – a képregényhősök vették át az uralmat. Ne tévesszen meg minket, hogy a legbecsvágyóbb filmstúdiónál (Disney/Marvel) épp a karakterek megtizedelése van soron, ez csak az igények újraformálására szolgáló trükk.

Tábla jelzi az egykori Szent Márton-templom helyét Körmenden

2018, november 18 - 15:00
November 5-én helyezték el a „Via Sancti Martini” zarándokút körmendi stációjának információs tábláját, mely arról tájékoztat, hogy hol állhatott a város védőszentjeként tisztelt Szent Márton nevét viselő első körmendi templom.

A vakok olasz apostoli mozgalmának tagjait fogadta Ferenc pápa

2018, november 18 - 14:25
November 17-én, szombaton Ferenc pápa a vakok olaszországi apostoli mozgalmának négyszáz tagjával találkozott a Vatikánban.

Zenéből épült város – Néhány gondolat a „Treme” című sorozatról

2018, november 18 - 13:56
Napjainkban olyan sok sorozat készül, hogy az gyakorlatilag már követhetetlen. Még a sorozatkedvelők – esetleg -függők – sem képesek mindegyikbe belenézni csupán azért, nehogy véletlenül elmenjenek egy igazi csemege mellett. Ennek ellenére előfordul, hogy későn értesülünk egy-egy kiváló szériáról.

Emlékülés Árpád-házi Szent Margit tiszteletére Budapesten

2018, november 18 - 13:15
Árpád-házi Szent Margit szentté avatásának 75. évfordulója alkalmából ünnepi emlékülést szervezett a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony-plébánia november 17-én Budapesten, a margitszigeti Danubius Grand Hotelben.

A nagyváradi püspöki palota kertje is megújul

2018, november 18 - 12:40
Előreláthatólag 2020 májusára felújítják a nagyváradi püspöki palotát, és a palota parkja is megújul – tájékoztatott a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye.

A hit zsinórmértéke

2018, november 18 - 12:00
Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

Oldalak