Történet

A dorozsmai templom

FIGYELEM! Az oldal még fejlesztés alatt van!

Mára már műemléknek számító templomunk régi templomok helyén 1793-tól 1822-ig épült Rábel György terve és kivitelezése szerint neo-klasszicista stílusban, a torony pedig Novászky János tervei szerint empir stílusban.

A templom korabeli értéke természetben 16.464 mázsa, azaz 164 vagon búza volt, az igás fuvar, kézi napszám és belső berendezés költsége nélkül. Ezt az összeget nagy áldozat vállalásával őseink a saját erejükből fizették ki, segélyek és kölcsönök felvétele nélkül. Az építkezéshez minden dorozsmai lakos pénzzel, vagy munkával önként és szívesen hozzájárult, kivétel nélkül.

Templomunk alapkövét 1793-ban tette le Petrits István szegedi plébános, és az épületet 1804-ben Keresztelő Szent János tiszteletére ajánlva megáldotta Bodonyi Miklós félegyházi esperes plébános, majd 1856-ban Roskoványi Ágoston püspök felszentelte.

Az épület hossza 56m, szélessége 16m, a torony magassága 52m, a falak vastagsága pedig 2 és fél méter. A templom alapterülete 1009m2, és befogadóképessége kétezer ember.