Hírolvasó

Mai evangélium – 2021. május 11.

Magyar Kurír - 6 óra 22 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Jn 16,5–11

A keresztény ember rendeltetése – Karl Barth teológus Isten szeretetéről

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 20:45
1886. május 10-én született Karl Barth, a múlt század kiemelkedő teológusa. Egyházi dogmatika (Kirchliche Dogmatik) című monumentális művének egy részletével (II/2. kötet, 455.) emlékezik rá a Vigilia folyóirat a közösségi oldalán.

A koronavírusos betegek és a haldoklók szolgálatában – Beszélgetés Vukovich Márton atyával

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 19:58
Vukovich Mártont 2009-ben szentelték pappá. 2020 augusztusától káplán Kistarcsán, ahol a városi kórházban vagy otthonukban gyakran látogatja a betegeket, a haldoklókat. Covid-osztályra is hívták a kistarcsai kórházba, ahová külön engedéllyel tudott bejutni.

Meghívhatlak egy vakcinára? – Bárki csatlakozhat az Apostoli Alamizsnahivatal kampányához

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 19:16
A vatikáni VI. Pál teremben május 8-án, szombaton hajléktalanokat, kiszolgáltatott embereket oltottak be az Apostoli Alamizsnahivatal kezdeményezésére. Közben folytatódik a „Meghívlak egy oltásra” kampány, amelynek segítségével Indiában és Szíriában sikerült már sok rászorulón segíteni, akik különben nem jutnának vakcinához.

Nehéz idők rendíthetetlen tanúja – Elhunyt Hollai Ferenc

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 18:30
Életének 98. évében, május 8-án elhunyt Hollai Ferenc, a Katolikus Iparos- és Munkásifjak Országos Egyesülete (KIOE) egykori titkára, a magyar egyház történelmi időket megélt hűséges tanúja. Wappler Ádám politológus, teológus nekrológját olvashatják.

A bíborosi tanács a világjárvány gazdasági és társadalmi következményeiről tárgyalt

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 17:48
Május 6-án online ülésezett a pápa bíborosi tanácsadó testülete. Szó volt a legszegényebbeknek nyújtott támogatásokról, valamint megvitatták a munkamódszert, amellyel átnézhetik és javíthatják a Római Kúria működését szabályozó új apostoli konstitúció egyes normatív szövegeit.

Elhunyt István Imre ferences szerzetes

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 17:11
A ferences testvérek Szent István Királyról nevezett Erdélyi Rendtartománya a gyászoló család nevében is arról értesítette a Romkat.ro hírportált, hogy István Imre OFM életének 42., szerzetességének 11. évében, 2021. május 10-én elhunyt.

Dieudonné Nzapalainga bíboros: A szíveket kell lefegyverezni

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 16:45
Dieudonné Nzapalainga bíboros, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosa, Bangui érseke a Fides hírügynökségnek nyilatkozott. A főpásztor bizakodó – a hónapokkal ezelőtt újraéledő fegyveres konfliktus ellenére is, ami miatt tízezrek hagyták el lakóhelyüket, és kerestek menedéket a szomszédos országokban.

Emberi méltóságért kitüntetést kapott Karikó Katalin – Kocsis Fülöp érsek is részt vett az átadón

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 16:03
Az Emberi Méltóság Tanácsa „Az emberi méltóságért” kitüntetéssel ismerte el Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke munkásságát. A május 7-én megrendezett zárt körű díjátadó ünnepségen részt vett Kocsis Fülöp érsek-metropolita is.

Járványügyi rendelkezés a Pécsi Egyházmegyében

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 15:58
Az alábbiakban közreadjuk a Pécsi Egyházmegye május 10-én közzétett járványügyi rendelkezéseit.

Orgonaszentelésre, orgonaavató koncertre készülnek a debreceni Szent Anna-székesegyházban

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 15:23
A tervek szerint Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a templom felszentelési (1746. június 5.) évfordulójának előestéjén, június 4-én, pénteken, a 18 órakor kezdődő hálaadó szentmisén áldja meg a debreceni Szent Anna-székesegyház felújított Aquincum-orgonáját. A szentmise után Kovács Szilárd orgonaművész, a pécsi székesegyház kántor-karnagya orgonaavató koncertje lesz hallható.

A halál, a temetés, a gyász volt a témája az idei liturgikus szimpozionnak

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 15:22
A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola liturgikus tanszéke huszonkettedik alkalommal rendezte meg liturgikus szimpozionját május 6-án. Az előadások a halál, a temetés és a gyász témakörét járták körbe. A konferencián elhangzottakat Ivancsó István tanszékvezető, az esemény főszervezője foglalta össze.

Pelenkát és csecsemőtáplálási szakkönyveket adományozott a Győri Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 14:49
Az „Együtt a babákért” programot egy évtizede indította a Katolikus Karitász és a Drogerie Markt Kft. A pelenkaadomány mellett most a Ludovika Egyetemi Kiadó felajánlásának köszönhetően csecsemőtáplálási szakkönyvet (szerzője Decsi Tamás) is osztottak a Győri Egyházmegyei Karitász munkatársai.

Megújult a gencsapáti Szentkút környezete

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 14:39
Utakat újítottak meg, fákat vágtak vissza, új növényeket ültettek, kerékpártárolót telepítettek, esőbeállót is építettek a gencsapáti Szentkútnál, amelynek vize újra fogyasztásra is alkalmas. Székely János megyéspüspök május 9-én megáldotta a szakrális helyszínt.

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 10-én

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 14:16
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

A torinói dóm felújított Guarini-kápolnájában ismét lehet szentmisét bemutatni a lepel tiszteletére

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 13:55
Torino főpásztora, Cesare Nosiglia május 4-én délután, a halotti lepel emléknapján szentmisét mutatott be a Keresztelő Szent János-székesegyházban. Egyúttal azt is bejelentette, új káplánt nevez ki a dóm felújított Guarini-kápolnájába, ahol 1997 áprilisáig a leplet őrizték. A szentélyben ekkor pusztító tűzvész ütött ki, a felújítási munkálatok idén húsvét előtt zárultak le.

Monte Cassinóba tettek kirándulást a Pápai Magyar Intézet ösztöndíjasai

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 13:04
A római Pápai Magyar Intézet (PIM) ösztöndíjasai május 8-án Monte Cassinóba tettek tanulmányutat.

Balás Béla: Túl a politikán – Történetek, gondolatok Betonba öntve

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 12:18
Balás Béla nyugalmazott püspök az Utak, az Ünnepek s az Érintések, valamint további kötetek után újabbal jelentkezett. Túl a politikán – Történetek, gondolatok Betonba öntve című könyve a Szent István Társulat gondozásában jelent meg. Lőrincz Sándor a Somogyi Hírlap április 29-i számában megjelent írásából közlünk részleteket.

Előadás a görögkatolikus teológiáról a „Keleti teológia, bizánci lelkiség” képzésen

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 11:34
A hat féléves szabadegyetem ideiglenes helyszínén, a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Szent Péter termében május 5-én elhangzott előadásban a főiskola rektorhelyettese, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke, Seszták István azt a kérdést vizsgálta, létezik-e görögkatolikus teológia. Az előadást élőben közvetítette a Görögkatolikus Médiaközpont.

Bellovics Gábor jezsuita szerzetes: „A haldoklók a lényegről beszélnek, nem az időjárásról”

Magyar Kurír - 2021, május 10 - 10:46
Bellovics Gábor 2017-es felszentelése óta szolgál lelkipásztorként a budapesti Mária utcai Jézus Szíve jezsuita templomban, és él együtt rendtársaival a Horánszky utcában. Többek közt az elmúlt egy év tapasztalatairól, hitről, szolidaritásról, a halálhoz való viszonyról beszélgetett az ifjú szerzetespappal a Józsefváros újság munkatársa.

Oldalak