Hírolvasó

A teremtett világ védelméért zarándokoltak a Katolikus Társadalmi Napokon

Magyar Kurír - 5 óra 14 perc
A Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) egyik záró eseménye a szeptember 29-én tartott zarándoklat volt a teremtett világ védelméért. Az út a pécsi Lyceum templomtól a Kálvária dombig vezetett.

Útravaló – 2019. október 19.

Magyar Kurír - 12 óra 15 perc
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Mai evangélium – 2019. október 19.

Magyar Kurír - 17 óra 14 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 12,8–12

Közös nevezőn – Beszélgetés Fabiny Tamás evangélikus püspökkel

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 20:56
Misszió, ökumené és társadalmi felelősségvállalás. Talán e szavakkal lehetne a legjobban jellemezni a Püspökkenyér című műsort, amely a századik adásához érkezett. A négyhetente jelentkező tévéadásban a különböző keresztény egyházak püspökei a vallási és a közélet aktuális kérdéseit vitatják meg. A jubileum alkalmából Fabiny Tamás evangélikus püspökkel, a műsor házigazdájával beszélgettünk.

Itt a középiskolák 2020-as rangsora – Kiderül, melyek a legjobb egyházi iskolák

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 20:21
A HVG kiadványában az egyházi gimnáziumok rangsorát az idén is a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti, a második helyen a szintén budapesti Piarista Gimnázium, a harmadikon pedig a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Szakkollégium. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb középiskolájáról.

Búcsúját ünnepelte Kárpátalja legősibb temploma

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 19:48
Október 14-én, Istenszülő oltalmának ünnepén tartották Kárpátalja legősibb templomának búcsúját az Ungvárhoz tartozó Gerényben. Az ünnepen jelen volt Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is.

Seregély István rövid elmélkedései utoljára az októberi Adoremusban

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 19:23
Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. Előre dolgozott, tavaly szilveszterkor bekövetkezett halála előtt már készen állt három hónapnyi elmélkedése az idei esztendőre. A januári és májusi napokhoz fűzött gondolatai után, immár utoljára, októberben is tőle kapunk útravalót.

Elkezdődött Szent II. János Pál pápa emlékéve Lengyelországban

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 19:07
A lengyel egyház október 13-án ünnepelte a pápa napját, amelyet 2000 óta minden évben megrendez az Új Évezred Műve Alapítvány, hogy megerősítse Szent II. János Pál pápaságának emlékezetét. Az idei ünnepen megkezdődött az a jubileumi év, amely során Karol Wojtyła születésének 2020. május 18-i századik évfordulójáról emlékeznek meg.

Ferenc pápa meglátogatta a lemondott vatikáni csendőrparancsnok családját

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 18:21
Ferenc pápa október 15-én, kedden este váratlan látogatást tett Vatikán Városállam Csendőri Testületének volt parancsnoka, Domenico Giani családjánál.

Minden nő egy csoda – Kerekasztal-beszélgetés a Sapientián

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 17:36
A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézete hagyományos Beszélgetős előadások programsorozata keretében október 17-én Somogyiné Petik Krisztina és Asztalosné Elekes Szende pszichológusok, valamint Papp Miklós görögkatolikus lelkész A női mivolt címmel tartott kerekasztal-beszélgetést.

A nuncius vezetett kettős búcsút Mátraverebély-Szentkúton

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 16:48
Magyarok Nagyasszonya- és Rózsafüzér Királynője-búcsút tartottak október 6-án, vasárnap Mátraverebély-Szentkúton. Az ünnepi alkalmon Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa celebrált szentmisét.

Elhunyt Kele Pál nyugalmazott plébános

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 16:13
A pécsi apostoli kormányzó, a Pécsi Egyházmegye és a rokonság az örök élet hitével tudatja, hogy Kele Pál címzetes apát, püspöki tanácsos, nyugalmazott plébános életének 90., áldozópapságának 66. évében október 15-én szentségekkel megerősítve elhunyt.

Teremtésvédelmi kalendárium – Kolostorkertek gyógyító illata

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 16:00
A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal a természet patikájával ismerkedünk szakértőnk segítségével.

Utcai missziót tartanak Pócspetriben és Máriapócson

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 15:42
Ferenc pápa missziós hónapi felhívásához csatlakoznak Pócspetriben és Máriapócson is: a két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település utcáin október minden vasárnapján más-más helyen – egy órán át – nyilvános utcai Szentírás-olvasást tartanak a helyi római katolikus egyházközség tagjai Szenes István plébános és Fodor Ákos SFV vezetésével.

A bukaresti nuncius nem várt meglepetése Bákóban

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 15:15
Október 13-án, vasárnap a moldvai Bákóban ünnepi szentmise keretében került sor a Szent Péter és Pál-templom új orgonájának megáldására. A főcelebráns Miguel Maury Buendía bukaresti apostoli nuncius volt, aki a szertartást követő koncert elején sokak meglepetésére és örömére játszott a hangszeren.

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 18-án

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 14:40
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Összekapcsol Istennel, Máriával, egymással – 300 gyermek imádkozott rózsafüzért a Patronában

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 14:27
„Ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni” – hívta imára a gyermekeket Szent Pio atya. A felhíváshoz 2005 óta csatlakoznak gyermekközösségek világszerte, és hangzik el a rózsafüzér a világért, a békéért, a családért, az egységért. A kezdeményezéshez tavaly kapcsolódó Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont alsó tagozatának imáján vettünk részt október 18-án.

Afrika támogatására szólít a Sant’Egidio közösség – Mocsári Károly adott jótékonysági koncertet

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 13:39
Mocsári Károly Liszt Ferenc-díjas zongoraművész adott jótékonysági koncertet október 16-án a Francia Intézetben Ravel, Debussy, Chopin és Liszt műveiből. Az esten Körtvélyessy Mónika orvos, a Sant’Egidio közösség tagja fényképes beszámolót tartott a tizenegy afrikai országban működő DREAM-programról.

Eucharisztia és költészet – Bemutatták Szabó Ferenc két legújabb kötetét

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 12:04
Szabó Ferenc SJ a mai magyar katolikus közélet és kultúra kiemelkedő és színes egyénisége. Nyolcvannyolc évesen is bámulatos a munkabírása, könyveket ír, előadásokat tart. Október 16-án este mutatták be két legújabb kötetét a húsz éve működő józsefvárosi Kévés Galériában.

Nyíregyházára látogattak a Miskolci Egyházmegye hivatali munkatársai

Magyar Kurír - 2019, október 18 - 11:17
A Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának dolgozói a Miskolci Egyházmegye központjának munkatársait látták vendégül október 8-án. A főpásztorok elképzelései szerint a görögkatolikus egyházmegyék kapcsolatát a jövőben is ápolni fogják majd ebben a formában; a viszontlátogatásra előreláthatólag jövő év februárjában kerül sor.

Oldalak